Πώς τα κουνούπια μάς πίνουν το αίμα χρησιμοποιώντας έξι βελόνες

Είναι πολύ τρομακτικό να παρακολουθεί κανείς σε κοντινά πλάνα τον τρόπο με τον οποίο μας τσιμπάνε τα κουνούπια.

Κανένα ζώο στον πλανήτη δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κουνούπι, μια και μέσα από τα τσιμπήματά του προκαλεί εκατομμύρια κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Ένας λόγος που τα κουνούπια είναι τόσο αποτελεσματικοί φορείς ασθενειών είναι η ανατομία του στόματός τους που λειτουργεί σαν σύριγγα ακριβείας.  

Όλα τα κουνούπια φέρουν προβοσκίδες με τις οποίες πίνουν νέκταρ λουλουδιών. Και ενώ τα ενήλικα αρσενικά περιορίζονται στη χορτοφαγία, τα θηλυκά των περισσότερων ειδών χρειάζονται αίμα ως πηγή πρωτεΐνης για την παραγωγή αβγών.  

Και γνωρίζουν πολύ καλά πώς να βρίσκουν αίμα, αφού οι κεραίες και οι προβοσκίδες τους έχουν περισσότερους από 150 υποδοχείς, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις που αναδίδονται από το δέρμα του στόχου και μόλις βρουν πού να δαγκώσουν θα το κάνουν με αποτελεσματικότητα.  

Όταν ένα θηλυκό κουνούπι τρυπάει το δέρμα, ένα εύκαμπτο περίβλημα που μοιάζει με χείλη και που ονομάζεται labium μετακινείται προς τα πάνω και μένει έξω από το δέρμα, καθώς πιέζει με άλλα έξι «εξαρτήματα» που μοιάζουν με βελόνες και που οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτά ως στιλέτα.  

Δύο από αυτές τις βελόνες, που ονομάζονται γνάθοι, έχουν μικροσκοπικά, οδοντωτά δόντια. Το κουνούπι τα χρησιμοποιεί για να πριονίσει το δέρμα. Είναι τόσο αιχμηροί που το «θύμα» δεν μπορεί να αισθανθεί το κουνούπι να το δαγκώνει.  

Στην συνέχεια ένα άλλο σετ βελόνων, δύο μακρόστενα εξαρτήματα τα οποία αντιστοιχούν στην άνω γνάθο, σπρώχνουν τους ιστούς για να διευκολύνουν τη διείσδυση.  

Έπειτα, μια βελόνα με αιχμηρές άκρες ανιχνεύει κάτω από το δέρμα ώστε να βρει ένα κατάλληλο αιμοφόρο αγγείο από όπου θα απορροφήσει το αίμα.  

Την ώρα που αυτή η βελόνα αντλεί αίμα από το σώμα μας, μια έκτη βελόνα που αντιστοιχεί στον υποφάρυγγα διοχετεύει σάλιο μέσα στο αγγείο. Το σάλιο εμποδίζει την πήξη του αίματος, μπλοκάρει προσωρινά την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και λειτουργεί σαν λιπαντικό για την υπόλοιπη προβοσκίδα. Είναι επίσης η αιτία του κοκκινίσματος και της φαγούρας που εμφανίζονται μετά το δάγκωμα. Επιπλέον, το σάλιο μπορεί να περιέχει παθογόνα και μπορεί να μεταφέρει στο σώμα μας επικίνδυνους ιούς και παράσιτα.  

Και είναι εντελώς εντυπωσιακό πως στις περισσότερες περιπτώσεις το κουνούπι θα τελειώσει το γεύμα πριν γίνει αντιληπτό.  

Πηγή: Deep Look