Αμοργός: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια των Κυκλάδων

Το μοναστήρι των Κυκλάδων σήμερα

Αν κάτι θα βρεις σε πληθώρα στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου, αυτό είναι σίγουρα εκκλησίες και μοναστήρια που ακουμπούν ακόμη και στο κύμα. Μικρές μονές μέσα σε σπηλιές, σε βράχια και πάνω σε παραλίες. Το καθένα δημιουργεί τη δική του κατανυκτική ατμόσφαιρα και σε γαληνεύει μόλις το επισκεφθείς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στις Κυκλάδες το διαθέτει η Αμοργός. Ο λόγος για την Παναγία την Χοζοβιώτισσα.

Οι εικόνες προκαλούν δέος. Αν βρεθείς εκεί για διακοπές, η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη.

Η Αμοργός και η Παναγία η Χοζοβιώτισσα

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας είναι κτισμένο πάνω στις άγριες βουνοκορφές της Αμοργού. Φαίνεται να κρέμεται κυριολεκτικά δίπλα από το κενό, έχοντας μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Αφορμή για την κατασκευή του μοναστηριού, ήταν η εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας που έφτασε από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Λέγεται πως λόγω του διωγμού των Χριστιανών κατά τον 9ο αιώνα, η εικόνα μετακινήθηκε και ως εκ θαύματος έφτασε στην Αμοργό.

Ο μύθος λέει ότι την τοποθεσία την επέλεξε η ίδια η Παναγία. Παρότι το μοναστήρι δέχθηκε αρκετές αλλαγές κατά το πέρασμα των αιώνων, και ειδικότερα κατά τη βενετσιάνικη εποχή (1296-1537), ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αλλοιώθηκε. Μάλιστα εδώ και 900 χρόνια κατοικείται συνεχώς, χωρίς διακοπή ακόμη και κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής.

Το μήκος του μοναστηριού υπολογίζεται στα 40 μέτρα, ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Τα 300 εντυπωσιακά πέτρινα σκαλιά σε οδηγούν από το δρόμο μέχρι την είσοδο. Αν περιηγηθείς στο μοναστήρι θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν στενές πέτρινες σκάλες μέσω των οποίων μπορείς να φτάσεις και στους 8 ορόφους της μονής, καθώς και σε όλες τις πτέρυγές του.

Το μοναστήρι, πέρα από τα κελιά των μοναχών διαθέτει την τράπεζα, τα μαγειρεία, τους φούρνους, τις αποθήκες, και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Το μοναστήρι των Κυκλάδων σήμερα