Μια Σφαίρα στην Καρδιά, του Ζαν Ντανιέλ Πολέ

Η ταινία Μια Σφαίρα στην Καρδιά, του Ζαν Ντανιέλ Πολέ με την Τζένη Καρέζη κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 10 Σεπτεμβρίου από την Carousel Films.

Κανονικά η ταινία -η μοναδική απόπειρα της Τζένης Καρέζη σε διεθνή παραγωγή με ξένο σκηνοθέτη- θα έπρεπε να προβάλλεται με όλο το πακέτο για τη μεταφορά του θεατή στα μέσα της δεκαετίας του ’60: Επίκαιρα, διαφημίσεις της εποχής, πιτσιρικάδες να πουλάνε σάμαλι, πασατέμπους και γκαζόζες και να ακούγεται ο ήχος της μηχανής προβολής….

Ο λόγος για τη δραματική ταινία «Μια Σφαίρα στην Καρδιά» που ανακαλύφθηκε το 2018 στη Γαλλία και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την πλήρη ψηφιακή της αποκατάσταση. Ένα φιλμ του τότε ταλαντούχου νεαρού Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Ντανιέλ Πολέ, που λάτρεψε την Ελλάδα και τους Έλληνες και είχε γυρίσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το απολαυστικό ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος», μαζί με τον Φόλκερ Σλέντορφ, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Βάσσες», στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Η αδελφική του φιλία με τον Κώστα Φέρρη θα τον βοηθήσει να μπει στα ελληνικά νερά και να φτιάξει ένα φιλμ στο οποίο μπλέκονται Σικελοί μαφιόζοι, έρωτες και βεβαίως η Ελλάδα (τα γυρίσματα έγιναν στη Σκύρο, την Τρούμπα, την Αθήνα κ.α.). Πρωταγωνιστούν εκτός από τον Σάμι Φρέι και την κούκλα Φρανσουάζ Αρντί και η Τζένη Καρέζη, που ήξερε γαλλικά και πήρε το ρόλο από την Βέρα Κρούσκα. Μετά από 55 χρόνια η ταινία δεν διεκδικεί δάφνες, αλλά βλέπεται ευχάριστα και παρότι, όπως έλεγε ο Πολέ, «δεν έκανε ένα τουριστικό φυλλάδιο», οι ωραίες έγχρωμες εικόνες του θα δημιουργήσουν μία νοσταλγική διάθεση, για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια.

Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η Τζένη Καρέζη, στο ρόλο μίας τραγουδίστριας καμπαρέ, ερμηνεύει και δυο τραγούδια του. Επίσης, παίζουν πολλοί Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Σπύρος Φωκάς, ο Φάνης Χηνάς, ο Δημήτρης Μυράτ και πολλοί άλλοι, ενώ σε ρόλο έκπληξη -αυτόν του εκτελεστή- ο Ζανίνο.

Με λίγα λόγια

Η Κάρλα, τραγουδίστρια ενός καμπαρέ της Τρούμπας και πρώην ερωμένη ενός άρχοντα του υποκόσμου, ζει μια άχαρη ζωή, θύμα παλιών σφαλμάτων. Εκεί γνωρίζει τον Φραντσέσκο Μοντελέκρ, τελευταίο απόγονο μιας πλούσιας σικελικής οικογένειας, την περιουσία του οποίου έχει κλέψει η Μαφία κι αυτός έχει ορκισθεί εκδίκηση. Θα ταξιδέψει στην Ελλάδα αναζητώντας έναν μάρτυρα, που θα τον βοηθήσει να στείλει στη φυλακή τον αρχιμαφιόζο. Γνωρίζει την Κάρλα, η οποία τον ερωτεύεται και τον βοηθάει για να σκοτώσει όλους τους εχθρούς του. Ωστόσο, ο Φραντσέσκο είναι ερωτευμένος με την Άννα, που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με μια φίλη της για διακοπές.

Συντελεστές
Δραματική περιπέτεια, γαλλικής και ελληνικής παραγωγής του 1966, σε σκηνοθεσία Ζαν Ντανιέλ Πολέ, με τους Σάμι Φρέι, Τζένη Καρέζη, Φρανσουάζ Αρντί, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Σπύρο Φωκά, Σωτήρη Μουστάκα, Γιώργο Μούτσιο, Δημήτρη Μυράτ, Φάνη Χηνά, Ζανίνο κ.ά.