Δωρεάν εμβόλιο, δωρεάν μάσκες και δωρεάν αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί, τουλάχιστον επισήμως, με το άνοιγμα των σχολείων. Άλλωστε η απόφαση των λοιμωξιολόγων ήταν ομόφωνη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σχετικές συμβουλές του ΠΟΥ. Ο Νίκος Φίλης δεν έχει πειστεί ακόμα, αλλά επιφυλάσσεται.

Ούτε εύχεται φυσικά να υπάρξει πρόβλημα με τους μαθητές, να υπάρξουν εκατοντάδες κρούσματα… και να το χρεωθεί στη βάρδιά της η κυβέρνηση. Επισημαίνει, όμως, ότι εύχεται η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, “να μην αποβεί καταστροφική επιλογή”. Ο κ. Χαρίτσης, από την πλευρά του, τοποθετεί τις κυβερνητικές αποφάσεις στο όρια του παραλογισμού και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί “να καλλιεργήσει μια επίπλαστη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα, που όμως είναι επικίνδυνη για την κοινωνία”.

Δεν είμαστε ακριβώς στις κραυγές του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σύντομο διάστημα που άνοιξαν τα σχολεία -πάλι με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων- κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι παίζει “ευτελή πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους”, αλλά είμαστε κοντά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σαν να θέλει να πει ένα μεγάλο όχι στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά διστάζει να το διατυπώσει. Επιεικώς, ψαρεύει στα θολά νερά της ανησυχίας των γονέων για τη νέα σχολική χρονιά -που ούτως ή άλλως θα είναι δύσκολη- διαμορφώνοντας ανάλογα και τις θέσεις του. Τις κινδυνολόγες θέσεις του. Και ας δίνει τροφή σε κάθε είδους συνωμοσιολόγο, για όσα μας κρύβουν για την πανδημία.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν οι μάσκες στα σχολεία. Όχι ότι ο συντονισμός των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ο καλύτερος. Από τις δηλώσεις Κεραμέως το πρωί περί “ατομικής ευθύνης” κάθε οικογένειας, περάσαμε στις υποσχέσεις Θεοδωρικάκου λίγο αργότερα, για δωρεάν μάσκες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να καταλήξουμε, νωρίς το μεσημέρι, στις υποσχέσεις Μητσοτάκη για δωρεάν μάσκες από το κράτος, σε όλες τις οικογένειες και όλους τους μαθητές. Δεν το λες και σούπερ συντονισμό και ας απέφυγε ο πρωθυπουργός το βάρος να απολογείται καθημερινά, για το “δυσβάσταχτο κόστος” που επωμίζονται οι οικογένειες.

Στις διαμαρτυρίες για το “ανάλγητο κράτος Μητσοτάκη”, που στερεί τους μαθητές από τις απαραίτητες μάσκες, πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάει καιρός από τότε που η επιβολή της μάσκας στους δημόσιους χώρους ήταν το δώρο Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες που παράγουν τις μάσκες στην Ελλάδα. Η σχετική ειδησεογραφία διανθιζόταν τότε αν θυμάστε και με τις σχετικές φωτογραφίες από τις στενές σχέσεις του πρωθυπουργού με τους δραστήριους επιχειρηματίες. Τώρα πρέπει να παρέχονται ανυπερθέτως και μάλιστα δωρεάν από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Στοιχειώδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε δίκαιοι, κατέθεσε και προτάσεις. Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν, ώστε να ανοίξουν με σχετική ασφάλεια τα σχολεία. Βασική προϋπόθεση, για τους επιτελείς της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι προσλήψεις. Οι προσλήψεις δείχνουν σαν να είναι το αριστερό εμβόλιο απέναντι στον κορονοϊό. Όπως διαβάζουμε στον δεκάλογο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται: “Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Όπου απαιτείται, τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών (σ.σ.: γεγονός που συνεπάγεται περισσότερους εκπαιδευτικούς βεβαίως βεβαίως). Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος.” Και αν δεν το καταλάβατε, γενικώς χρειάζονται προσλήψεις.

Η κρατικιστική αριστερά συναντά την παραδοσιακή πελατειακή αντίληψη για το κράτος. Ο αντιπολιτευτικός λαϊκισμός χτυπάει ταβάνι και το ιικό φορτίο του ΣΥΡΙΖΑ διαχέεται σε μια κοινωνία που ανησυχεί και αναζητά σταθερές. Καμία έκπληξη…