Ζύμωση: Τι είναι και τί προσφέρει στην επιδερμίδα

Η διαδικασία της ζύμωσης σίγουρα μας θυμίζει τις διαδικασίες παραγωγής κρασιού, μπύρας ή του κεφίρ. Η εν λόγω τεχνική παραγωγής ποτών ή τροφίμων έρχεται από τα αρχαία χρόνια και δεν άργησε να εισχωρήσει και στην βιομηχανία της ομορφιάς.

Πολλές κορεάτικες εταιρείες καλλυντικών έχουν ανακαλύψει εδώ και δεκαετίες τον τρόπο ζύμωσης φυτικών πρώτων υλών, ενσωματώνοντας τον σε προϊόντα περιποίησης, ώστε η επιδερμίδα να αποκομίσει όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Το γεγονός ενέπνευσε πολλές εταιρείες καλλυντικών, κι έτσι βλέπουμε μια ραγδαία εξέλιξη στην χρήση «ζυμωμένων» πρώτων υλών για τη δημιουργία προϊόντων περιποίησης δέρματος.

 

Τα οφέλη της ζύμωσης για την επιδερμίδα σου

Κατά την μεταβολική αυτή διαδικασία της ζύμωσης, οι ενώσεις διασπώνται από μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και ζυμομύκητες, σε απλούστερες και μικρότερες ενώσεις (τέτοιες ενώσεις είναι τα άλφα υδροξυοξέα). Για παράδειγμα το γλυκολικό, το αμυγδαλικό και το γαλακτικό οξύ προέρχονται από ζυμωμένη ζάχαρη, αμύγδαλα και γάλα.

Όσον αφορά την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων, η διαδικασία της ζύμωσης βασίζεται στη σύνθεση αντιοξειδωτικών φαινολικών και φλαβονοειδών ενώσεων. Οι πρώτες ύλες έχουν την δυνατότητα να απομακρύνουν το οξειδωτικό στρες που δημιουργούν οι επιθετικοί εξωτερικοί παράγοντες, ενώ έχουν και ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη για το δέρμα.

 

Εύκολη απορρόφηση & μεταξένια υφή

Τα ζυμωμένα συστατικά αυτών των προϊόντων τείνουν να είναι μικρότερα σε μοριακό μέγεθος και αυτό λόγω της χημικής τους σύνθεσης, ενώ η διαδικασία της ζύμωσης βοηθάει στην αυξημένη συγκέντρωση ενός συστατικού. Το γεγονός αυτό βοηθάει στην εύκολη απορρόφηση τους από το δέρμα και παρατείνουν την ενυδατική τους δράση αφήνοντας μια μεταξένια αίσθηση.
Έτσι λοιπόν, μια σταγόνα είναι αρκετή ώστε να προσφέρει στο δέρμα άμεσα και ουσιαστικά οφέλη.

Επιπροσθέτως, μελετώντας τα συστατικά που προέρχονται από τη ζύμωση, παρατηρείτε πως αυτά βοηθούν να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων για την περιποίηση της επιδερμίδας, λόγω της δημιουργίας οργανικών οξέων –ανάλογα με τον τύπο ζύμωσης, τα οποία όταν βρεθούν σε περιβάλλον χαμηλού Ph καταφέρνουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.