Ελληνικά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις!

Η Ελλάδα ανέκαθεν φημιζόταν για το εξαιρετικό κρασί που παράγει, είτε λόγω του μεσογειακού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, είτε λόγω εξειδικευμένων γνώσεων από τους οινοπαραγωγούς. Όπως και να ‘χει, παρακάτω σου έχουμε μία λίστα με ελληνικά κρασιά που δοκιμάσαμε και μείναμε έκπληκτοι με τη μεστότητά τους. Μοναδική γεύση, ασυναγώνιστο άρωμα και εμφάνιση που δεν περνά απαρατήρητη.

 

Assyrtiko de louros vignes gentenaires 2015, λευκό

Μία από τις σπανιότερες και πιο περιζήτητες ελληνικές φιάλες. Η φήμη του επί χρόνια είχε ξεφύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας. Το Assyrtiko de Louros είναι χωρίς αμφιβολία ένα μοναδικό κρασί από τη Σαντορίνη με απίστευτη δυναμική και χαρακτήρα. Είναι ένα κρασί που σίγουρα ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο αμπελώνας της Σαντορίνης με το ηφαιστειακό έδαφος. Κάθε χρονιά (vintage) είναι ξεχωριστή και μοναδική. Ένα ιδανικό κρασί για τους λάτρεις της Σαντορίνης και ένα πραγματικά αντικείμενο πόθου για οποιονδήποτε οινόφιλο και συλλέκτη. To 2015 ήταν πραγματικά μια σπουδαία χρονιά και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό από τα χέρια του Χαρίδημου Χατζηδάκη.

Το κρασί Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, επιδέχεται ωστόσο μακράς παλαίωσης για περισσότερα από 10 -15 χρόνια. Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένους αμπελώνες 100 χρονών στης θέση Λούρος στον Πύργο Καλλίστης, σε υψόμετρο από 180 έως και 220 μέτρα. Οι αμπελώνες αυτοί θεωρούνται για τα δεδομένα της Σαντορίνης ότι έχουν υψηλό υψόμετρο. Ένα μοναδικό Ασύρτικο που ωρίμασε για 24 μήνες σε παλαιά βαρέλια. Στην όψη είναι βαθύ λεμονί με έντονα χρυσαφί αποχρώσεις. Στη μύτη μπορεί κανείς να εντοπίσει κάποιον χαρακτήρα οξείδωσης και ώριμα αρώματα κίτρινων φρούτων, όπως κυδώνι και αποξηραμένα φρούτα. Διακρίνεται για την αλμύρα αλλά και τις  ορυκτές νότες. Πλούσιο και πολύπλοκο καθώς διακρίνονται αρώματα που θυμίζουν τζίντζερ, τσάι και χαμομήλι.  Στο στόμα είναι ξηρό με ορυκτές νότες, υψηλό αλκοόλ που έρχεται σε ιδανική ισορροπία με την υψηλή οξύτητα που δίνει το Ασύρτικο στην Σαντορίνη. Στο στόμο κυριαρχούν γεύσεις ώριμων κίτρινων φρούτων, τζίντζερ και χαμομηλιού, ενώ παρουσιάζει μακρά και απολαυστική επίγευση. Εννοείται πως με την παλαίωση και με την εξέλιξη του στη φιάλη μπορεί να αναπτύσει ακόμα πιο πολύπλοκο χαρακτήρα. Συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή, γαριδομακαρονάδες, αστακομαρονάδες, λιπαρά και μεγάλα ψάρια, χτένια, λευκά κρέατα, κρέατα όπως αρνί και κατσίκι μαγειρεμένο με βότανα και μυρωδικά, τυριά ωρίμανσης.

 

Κτήμα Βιβλία Χώρα, Λευκό

Παράγεται από το συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ποικιλίας Sauvignon Blanc και του δικού µας πληθωρικού Ασύρτικου. Ο χυμός των σταφυλιών μετά από προζυμωτική εκχύλιση λίγων ωρών ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλή θερμοκρασία. Το χρώμα του είναι απαλό πρασινοκίτρινο, µε έντονη διαύγεια. Σερβίρεται στους 10οC και προτείνεται να καταναλωθεί στα πρώτα 2 χρόνια της ηλικίας του. Η μύτη του χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα τροπικών φρούτων που εναλλάσσονται µε νότες εσπεριδοειδών, όπως λεμονιού και γκρέιπφρουτ. Η γεύση του είναι πλούσια και αρμονική, µε εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική επίγευση. Συνοδεύει ψάρια, θαλασσινά, πράσινες σαλάτες με φρέσκα και ξερά φρούτα και ποικιλίες λευκών τυριών.

 

Artemis karamolegos, λευκό

Το 34 είναι ένα αφιέρωμα στη Σαντορίνη και αποδεικνύει στο έπακρο το terroir και τη μοναδικότητα της περιοχής, καθώς προέρχεται από αρχέγονα αμπέλια. Το όνομα του το οφείλει στους 34 αιώνες καλλιέργειας του νησιού έπειτα από το ηφαίστειο. Το συγκεκριμένο κρασί μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, επιδέχεται ωστόσο παλαίωσης για περίπου 10 χρόνια και ενδεικτικά σερβίρεται ιδανικά στους 10-12°C.

Λεμονί στην όψη με χρυσαφένιες αποχρώσεις. Πολύπλοκος αρωματικός χαρακτήρας που εκφράζεται τόσο με αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως γκρέιπφρουτ, ροδάκινο και πορτοκάλι, όσο και με την χαρακτηριστική ορυκτότητα και αλμύρα που συνοδεύει μια Σαντορίνη, σε σημείο που μας θυμίζει μια πέτρα βρεγμένη με θαλασσινό αλάτι. Με την ώρα αναπτύσσονται αρώματα που θυμίζουν κυδώνι, μέλι, βούτυρο και καπνιστά αρώματα. Στο στόμα ξηρό, λιπαρότητα που έρχεται σε ιδανική ισορροπία με την υψηλή οξύτητα, υψηλός αλκοολικός βαθμός και γεύσεις γκρέιπφρουτ και πυρηνόκαρπων φρούτων σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική αλμύρα. Συνοδεύει ιδανικά μεγάλα ψάρια, οστρακοειδή, θαλασσινά, ψάρια στη σχάρα, καπνιστά ψάρια, γαριδομακαρονάδες, κρέατα όπως χοιρινό και κοτόπουλο.

 

Μούχταρο 2018, κτήμα Σαμαρτζή

Το Μούχταρο του Σαμαρτζή θα σας εντυπωσιάσει τόσο σαν φιάλη, όσο και στο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα, άλλωστε το Μούχταρο τα τελευταία χρόνια είναι μια ποικιλία που εντυπωσιάζει με τον χαρακτήρα και τη δυναμική της. Πρόκειται για μια σπάνια ελληνική ποικιλία με υψηλό ποιοτικό δυναμικό από την περιοχή της Κοιλάδας των Μουσών.

Τα σταφύλια προέρχονται από τις νότιες πλαγιές του Ελίκωνα στα 420 μέτρα υψόμετρο, σε αργιλοπυλώδες έδαφος, από ξηρικό αμπελώνα. Μετά τη ζύμωση ωρίμασε για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Βαθύ ερυθρό χρώμα στην όψη. Πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας που οφείλεται τόσο στην ποικιλία Μούχταρο, όσο και στη χρήση βαρελιού. Κυριαρχούν αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, βύσσινου, φραγκοστάφυλου, βατόμουρων και μαύρων κερασιών σε συνδυασμό με ανθικά αρώματα βιολέτας. Η παραμονή του στο βαρέλι ανέδειξε αρώματα κανέλας, σοκολάτας, ενώ με την παλαίωση αναδεικνύει αρώματα καπνού. Στο στόμα ξηρό με ευχάριστες βελούδινες τανίνες, γεύση ώριμων μαύρων και κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, με γεμάτο σώμα και μακρά ευχάριστη επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά κόκκινα κρέατα στη σχάρα και μαγειρεμένα, κόκκινα κρέατα με πλούσιες σε γεύση σάλτσες, πλατό αλλαντικών και τυριών ωρίμανσης.

 

Chateau porto carras 1996

Πρόκειται για την εμβληματική ετικέτα του μεγαλύτερου ενιαίου βιολογικού αμπελώνα στην Ελλάδα. Το Chateau Porto Carras αποτελεί πραγματικά ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού οινικού κόσμου. Η πρώτη φιάλη οινοποιήθηκε από τον γνωστό Emile Peynaud (1912-2004), ενώ αποτελεί τον πρώτο ελληνικό οίνο Π.Ο.Π. στον οποίο συμμετέχουν ελληνικές (Λημνιό) μαζί με διεθνείς ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc). Η χρονιά του 1996 ήταν ιδανική, ενώ εκείνα τα χρόνια το Chateau Porto Carras έχει κερδίσει διεθνή αναγνωρισιμότητα, τοποθετώντας τα κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Το 1996 είναι μια εξαιρετική χρονιά, με πλούσιο χαρακτήρα και έντονη πολυπλοκότητα. Ένα ιδανικό κρασί για τους λάτρεις του Κτήματος και τους οινόφιλους. Ένα χαρμάνι της αρχαιότερης ελληνικής ποικιλίας Λημνιό, με τις γαλλικές Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon.

Τα σταφύλια συλλέχθηκαν με χειρωνακτικό τρόπο από το πιο ιστορικό αμπελοτόπι του Κτήματος, το “Μελίσσι”, σε αμμωπηλώδη εδάφη, σε υψόμετρο 150-300 μέτρα. Ωρίμασε για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια στη φιάλη για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Στη νεότητά του έχει βαθύ πορφυρό χρώμα, ωστόσο, έπειτα από χρόνια παλαίωσης έχει πλέον γκρενά και κεραμιδί αποχρώσεις. Έχει πολύπλοκη μύτη με συμπυκνωμένα αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων, κέδρου και καπνού. Στο στόμα είναι πλούσιο, ισορροπημένο, με καλά δομημένες τανίνες, εξαιρετικό μπουκέτο, γεύσεις μαύρων φρούτων, με διακριτική βοτανικότητα και έντονη σε διάρκεια επίγευση. Με την παλαίωση που έχει αναπτύξει, πλέον έχουν αποχωρήσει τα πρωτογενή αρώματα φρούτων, ενώ κυριαρχούν αρώματα μπαχαρικών, καπνού και γήινες νότες. Συνοδεύει ιδανικά εκλεκτό κυνήγι, κόκκινα κρέατα, αρνί, βοδινό κρέας, κόκκινα κρέατα με πικάντικες σάλτσες και παλαιωμένα τυριά.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.cava.gr/