Νέα μέτρα για την ενεργειακή κρίση – Στο τραπέζι αλλαγές στο ωράριο σούπερ μάρκετ και καταστημάτων για να γλιτώσουν ρεύμα

Το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το ωράριο των καταστημάτων αλλά και των σούπερ μάρκετ εξετάζεται από τους ειδικούς. Ποια η στάση των μεγάλων αλυσίδων; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;

 

Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά σοβαρά προβλήματα, τα οποία οι ειδικοί καλούνται για ακόμη μία φορά να λύσουν ώστε να επιτευχθεί μια λύση. Ωστόσο όσο απλό κι αν ακούγεται, στην πράξη φέρει αρκετές δυσκολίες.

 

Μία τέτοια κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τους εκπροσώπους από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο τα αλλάξει το ωράριο στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Στις προτάσεις για το νέο αυτό σενάριο θετικοί είναι οι εμπορικοί σύλλογοι, αλλά αρνητικοί είναι οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ.

 

Η συνάντηση του υπουργού ανάπτυξης με τους εκπροσώπους

Σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με τους εκπροσώπους από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, οι οποίοι σε πρώτη φάση εμφανίζονται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Να σημειωθεί ότι στην σημερινή συνάντηση εκτός του ωραρίου θα συζητηθεί και το θέμα των τιμών, με το υπουργείο να ζητάει αυτοσυγκράτηση από τις επιχειρήσεις.

 

Τι λένε οι εμπορικοί σύλλογοι

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ήδη εξετάζει το θέμα για την τροποποίηση του ωραρίου στα καταστήματα, και αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο να έχει καταλήξει σε πρόταση.

 

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Σταύρος Καφούνης, τόνισε ότι: «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια». Στην συνέχεια παρουσίασε τις τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.

 

Όσον αφορά την στάση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι: «αυτή η πρόταση έρχεται λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος».

 

Τι προτείνουν

Από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022, προτείνουν το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

 

Τι λένε τα σούπερ μάρκετ

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό ενέργειας που θα εξοικονομηθεί εάν κλείσουν τα σούπερ μάρκετ δύο ώρες νωρίτερα, ωστόσο σε αυτές τις προτάσεις δεν φαίνεται να συμφωνούν οι μεγάλες αλυσίδες, καθώς όπως αναφέρουν «το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές». Μάλιστα επισημαίνουν ότι «θα είναι αρνητικό και για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο ωράριο και δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν στις συνήθειες τους».