Σπιτικά Αντικουνουπικά σε Γυάλινα βάζα: Ομορφύνετε το χώρο σας και απωθήστε τα κουνούπια

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με διάθεση στα ύψη και επιλογές που έχουν να κάνουν με χαλάρωση σε εξωτερικούς χώρους. Τι όμως μπορεί να χαλάσει την ηρεμία μας; Τα κουνούπια!

Αυτά τα μικρά δίπτερα έντομα είναι τόσο ενοχλητικά με την παρουσία τους που όλοι προσπαθούν να τα αποφύγουν, και αυτό γιατί το τσίμπημα τους είναι αρκετά δυσάρεστο. Κνησμός, αίσθηση καύσου και οίδημα είναι μερικά από τα συμπτώματα που κάποιος νιώθει όταν συμβεί αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Μα φυσικά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε αυτά να μην μας πλησιάζουν. Μερικές λύσεις έχουν να κάνουν με εντομοαπωθητικά σκευάσματα, κάποιες άλλες με κεριά ή συσκευές απώθησης.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας DIY αντικουνουπικά γυάλινα βάζα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια.

 

Θα χρειαστείτε

 • Πλατύστομα γυάλινα βάζα
 • Φέτες λεμόνι και λάιμ
 • Κλαδιά φρέσκου δεντρολίβανου ή ευκαλύπτου
 • Απεσταγμένο νερό
 • Αιθέρια έλαια
 • Επιπλέοντα κεριά

 

Υπόδειξη

Υπάρχουν πολλά είδη αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιούνται για την απώθηση των κουνουπιών και άλλων ζωυφίων, με τα πιο δημοφιλή να είναι: η σιτρονέλλα, η μέντα, ο ευκάλυπτος, το κίτροσμο, ο κέδρος, η λεβάντα και το δεντρολίβανο. Εξαιρετικό εντομοαπωθητικό είναι επίσης και το λάδι δέντρου τσαγιού, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στη φροντίδα του δέρματος.

Δημιουργία

 1. Πάρτε το γυάλινο βάζο και προσθέστε μέσα σε αυτό δύο ή τρεις φέτες λεμονιού και λάιμ.
 2. Προσθέστε επίσης και δύο ή τρία κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή ευκάλυπτο.
 3. Στη συνέχεια γεμίστε με απεσταγμένο νερό το βάζο μέχρι να απέχει περίπου 1 έως 1,5 εκατοστό από την κορυφή (Αν είστε λάτρεις της μυρωδιάς των εσπεριδοειδών μπορείτε να προσθέσετε και χυμό λεμονιού στο νερό).
 4. Έπειτα προσθέστε 10 με 15 σταγόνες αιθέριων ελαίων. *Προσθέστε περισσότερο λεμόνι, λάιμ και/ή δεντρολίβανο ανάλογα με το πώς θέλετε να φαίνεται.

**Tips: Μπορείτε να συνδυάσετε έλαια για να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα μείγματα, ανάλογα με το τι σας αρέσει.

 1. Τέλος, τοποθετήστε ένα επιπλέον κερί στο νερό. Για ευκολία, προσπαθήστε να τοποθετήσετε το κερί πάνω από μια φέτα λεμόνι ή λάιμ.

 

Αφού ολοκληρώσετε τη χρήση του σπιτικού αντικουνουπικού, μπορείτε να ρίξετε το νερό σε ένα μπουκάλι σπρέι και να το χρησιμοποιήσετε ως αποσμητικό χώρου.

 

Προειδοποίηση

Κατά τη «γνωριμία» σας με τα αιθέρια έλαια φροντίστε να φοράτε γάντια, διότι το ph των ελαίων μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς μέχρι και χημικό έγκαυμα. Επίσης μην χρησιμοποιείται τα αιθέρια έλαια σε περίπτωση αλλεργίας ή άλλου προβλήματος υγείας. Ενημερώστε το ιατρό σας σε κάθε περίπτωση και ακολουθήστε τις δικές του συμβουλές.