Κασσελάκης & Αχτσιόγλου: Τι έδειξε η κάλπη – Ποια η στάση Τσακαλώτου, Παππά και Πολάκη

Συντριπτική νίκη Κασσελάκη στον 1ο γύρο εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μία εβδομάδα κρίσιμων εσωτερικών ζυμώσεων ξεκινά από σήμερα για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συμμαχίας.

 

Ο πρώτος γύρος των εκλογών μέσω τον οποίων θα αναδειχθεί ο/η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 17/9, με νικητή τον κ. Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος συγκέντρωσε το ποσοστό 45,47% έναντι του ποσοστού 36,21% που συγκέντρωσε η κ. Αχτσιόγλου, με καταμετρημένο το 90,13% των τμημάτων.

 

Ωστόσο παρά το μεγάλο προβάδισμα του κ. Κασσελάκη κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα είναι και ο τελικός νικητής. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δημιουργηθεί ένα αμήχανο κλίμα με πολλά ερωτήματα, με κύριο μάλιστα να είναι «με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να συμβιώσουν τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί»;

 

 

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών έδειξαν ότι οι επόμενες μέρες θα κινηθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ ήδη πηγές αναφέρουν πως έχουν διαμορφωθεί και οι πρώτες συμμαχίες.

 

Η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Τσακαλώτου σχετικά με την νίκη της μεταπολιτικής και της εικόνας έδειξε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου. Κρίσιμη όμως παραμένει και η στάση που θα κρατήσει και ο Νίκος Παππάς (και οι υποστηρικτές του). Να σημειωθεί πως ο κ. Παππάς σε χθεσινές του δηλώσεις δε θέλησε να φωτογραφίσει ποιον θα υποστηρίξει στον δεύτερο κύκλο των εκλογών, ωστόσο πηγές που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν εντός Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα λένε ότι δύσκολα θα στηρίξει δημοσίως την κ. Αχτσιόγλου.

 

Παππάς – Πολάκης

Μετά τις εθνικές εκλογές οι σχέσεις των Παππά και Πολάκη (ο οποίος στηρίζει τον Κασσσελάκη και θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από όλες του τις κινήσεις) δεν είναι στο σημείο που ήταν παλιότερα. Αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν πως οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Παππά είναι πιθανότερο να μετακινηθούν προς τον Στέφανο Κασσελάκη παρά προς την κ. Αχτσιόγλου.

 

Τι κρύβει η χθεσινή επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα

Προβληματισμό προκάλεσε σε πολλούς η χθεσινή επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και η δήλωσή του ότι «βιάστηκαν όσοι κήρυξαν απόντα τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν ότι πιθανώς ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος θα πάρει θέση τις επόμενες μέρες και θα δηλώσει ανοικτά την στήριξή του σε μία από τις δύο υποψηφιότητες. Από την άλλη όμως, άτομα που αποτελούν τον κύκλο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σημειώνουν ότι «αν ο κ. Τσίπρας χρειαστεί να παρέμβει αυτό θα είναι με μήνυμα ενότητας και διασφάλισης της συνοχής του κόμματος».

 

Τα ερώτημα για την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν…

Τα ερωτήματα σχετικά με την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται παραμένουν, ανεξάρτητα ποιος ή ποια θα είναι ο/η νέος/α πρόεδρος του κόμματος. Μάλιστα οι δηλώσεις των υποψηφίων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δείχνουν ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης.

 

Πιο αναλυτικά, η κ. Έφη Αχτσιόγλου, η οποία συγκέντρωσε το 36,21%, σε χθεσινές της δηλώσεις υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα νερά των εύκολων λύσεων. Αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς. Μαζί για τους αγώνες που έρχονται και τη ζωή που μας αξίζει», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή κατά του κ. Κασσελάκη.

 

Ωστόσο η δήλωση της αυτή προκάλεσε την πολιτική αντίδραση του κ. Πολάκη, ο οποίος έσπευσε να τοποθετηθεί επί του θέματος, κατηγορώντας την για αλαζονεία και μετριοπάθεια. Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο Facebook, αργά τη νύχτα, ο κ. Πολάκης δήλωσε: «Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα νερά κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής, της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης !! Υγ Δηλαδή μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή».

 

Οι επόμενες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ

Μία εβδομάδα έντονων εσωτερικών ζυμώσεων πρόκειται να «διασχίσει» το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το υπάρχον «τεντωμένο» κλίμα φαίνεται πως θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες αν δεν πρυτανεύσουν διαφορετικές λογικές. Άξιο υπενθύμισης είναι, πάντως, ότι τις προηγούμενες μέρες σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Φίλης κλπ) δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο διάσπασης.