«Κλείδωσε» η παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις

Το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ ανοιχτό είναι το σενάριο για επιπλέον παράταση.

 

Λίγες ημέρες λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας, φαίνεται πως ένας στους τρεις ή 2 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση, με το σενάριο της παράτασης να είναι πλέον ένα ανοιχτό ενδεχόμενο.

 

Για το γεγονός αυτό, οι λογιστές έχουν θέσει θέμα παράτασης της προθεσμία υποβολής των φορο-δηλώσεων στην νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει να δώσει περισσότερο χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, ενώ είναι θέμα χρόνου να ληφθούν αποφάσεις και για τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

 

Η ημερομηνία που είχε ορισθεί για την λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ήταν το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 2023 (15:00 μ.μ.), με τον  υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους για να «τρέξουν» γρηγορότερα οι διαδικασίες για την καταβολή του νέου Market Pass.

 

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

 

Ο λογαριασμός

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της Eφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

  • το 49,65% ή 259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή

 

  • το 16,73% ή 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκ. ευρώ

 

  • το 33,62% ή 529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δις. ευρώ.

 

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει  σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

 

Τέλος, τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή  σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%, θα έχουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό.