Κρανίου τόπος ο Έβρος – Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής

Για 11η ημέρα φλέγεται ο Έβρος, με το μέγεθος της καταστροφής να είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με επίσημα δεδομένα ήδη στάχτη έγιναν πάνω από 800.000 στρέμματα.

 

Συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η φωτιά στον Έβρο για 11η ημέρα, αφήνοντας πίσω στάχτη και χιλιάδες στέμματα κατεστραμμένα. Μάλιστα σύμφωνα με τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περιοχή του Έβρου έχουν ήδη γίνει στάχτη περισσότερα από 800.000 στρέμματα.

Να σημειωθεί πως στην εκεί περιοχή το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει την ολέθρια πορείας του, ενώ συχνές είναι και οι αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, η εν λόγω δασική πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στη Γηραιά ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

 

Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα

Σύμφωνα με τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κατόπιν ανάλυσης τους, προέκυψε ότι η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου (η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά), ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 

Το μέτωπο της φωτιάς καίει για 11η ημέρα

Μάχη με τις πύρινες γλώσσες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή του Έβρου για 11η συνεχόμενη ημέρα, με την φωτιά ακόμη να μην βρίσκεται υπό έλεγχο.

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

 

Συνολικά στις πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.