Πωλούνταν στο eBay κλεμμένοι θησαυροί από το Βρετανικό Μουσείο – Δήλωση Μενδώνη

Επιβεβαιώθηκε από το Βρετανικό μουσείο η είδηση που ήθελε υπάλληλο του μουσείου να εμπλέκεται στην κλοπή και φθορά κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων που φιλοξενούνταν στον χώρο.

 

Το Βρετανικό Μουσείο την Τετάρτη 16/8 επιβεβαίωσε πως ένας υπάλληλος απολύθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι από τη συλλογή του «έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές».

 

Το απίστευτο σκάνδαλο της κλοπής θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη 17/8, και διερευνήθηκε με καθυστέρηση, παρότι πολύτιμα αντικείμενα είχαν τεθεί προς πώληση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών eBay, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

 

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι το Μουσείο επιβεβαίωσε την απόλυση του υπαλλήλου, τα βρετανικά ΜΜΕ φέρνουν σήμερα στο φως νέες πληροφορίες. Συγκεκριμένα πληροφορίες σχετικά με το θέμα αναπαράγονται από την Telegraph όπου αναφέρουν πως ειδικός είχε διαπιστώσει την προσφορά ιστορικών τεχνουργημάτων στην πλατφόρμα, υποδεικνύοντας τον επίδοξο πωλητή στο Μουσείο, αλλά παρά την πληροφόρηση από το 2020, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο στα έτη που μεσολάβησαν.

 

Μάλιστα η Telegraph χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες αναφέρει πως ανάμεσα στους προς πώληση θησαυρούς υπήρχαν και ρωμαϊκά κοσμήματα, ενώ το Βρετανικό Μουσείο περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι μεταξύ των αντικειμένων που είτε εκλάπησαν, είτε υπέστησαν φθορά, είναι χρυσά κοσμήματα, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ..

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Βρετανικό Μουσείο διεμήνυσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του υπαλλήλου που απολύθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει. Παρά όμως την διακριτικότητα του Μουσείου, τοπικά μέσα κατονομάζουν διακεκριμένο συντηρητή που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 30 χρόνια.

 

Τοπικά μέσα κατονομάζουν διακεκριμένο συντηρητή

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από τα εκεί τοπικά μέσα, ο P.J.H φέρεται να δρούσε επί χρόνια, αφαιρώντας αντικείμενα με σκοπό να τα πουλήσει. Σύμφωνα δε με την Daily Telegraph, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά στο eBay ήδη από το 2016.

 

Σύμφωνα με το έγκριτο The Art Newspaper, ο «ύποπτος»  φέρεται να έκλεψε μικρά χρυσά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους, τα οποία εκτιμάται ότι αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Δήλωση Μενδώνη για τα γεγονότα στο Βρετανικό Μουσείο

Δηλώσεις επί του μεγάλου σκανδάλου της κλοπής θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο έκανε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου σχετικά με την απώλεια, κλοπή και φθορά αντικειμένων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, απάντησε:

 

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».