Πραξικόπημα στον Νίγηρα – Τι σχεδίασαν οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Δυτικής Αφρικής

Σχέδιο έχουν καταστρώσει οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Δυτικής Αφρικής με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας.

 

Μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση φαίνεται πως έχουν καταστρώσει οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), συμπεριλαμβανομένου του πώς και του πότε να αναπτυχθούν δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ένας ηγετικό στέλεχος του περιφερειακού μπλοκ.

 

Έχουν επιβάλει ήδη κυρώσεις στον Νίγηρα

Η ECOWAS δεν θα αποκαλύψει στους πραξικοπηματίες πότε και πού θα χτυπήσει. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών, δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

 

Μάλιστα όπως δήλωσε ο Μούσα στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα: «Όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέμβαση τα έχουμε επεξεργαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη».

 

Επιπλέον η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα, τονίζοντας ότι αν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ενδέχεται να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας.

 

Το 15μελές όργανο έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

 

Ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, «Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα», μάλιστα τόνισε πως: «Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει».