Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στον Έβρο – Οι αποφάσεις που πάρθηκαν

Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στον Έβρο.

 

Το μεσημέρι της  Τρίτη 23/8 συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στον Έβρο μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 16:30μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

 

Η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στον Έβρο και τις μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται εντόνως στην περιοχή, συγκάλεσε τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, όπου προέδρευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του ποταμού. Ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επίτευξη του έργου, ωστόσο σε περίπτωση που δεν εγκριθεί τότε η επέκταση του φράχτη αναμένεται να γίνει με εθνικούς πόρους.

 

Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε και η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης, ενώ έγινε λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή σε στεριά και θάλασσα. Μάλιστα, στα πλαίσια της ανάλυσης αυτής διαπιστώθηκε πως στη θάλασσα υπάρχει τριπλασιασμός των περιστατικών εισόδων αιτούντων άσυλο.

 

Παλαιότερη δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης

Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές κλιμακώνεται εντόνως στην περιοχή του Έβρου. Μάλιστα, επί του παρόντος ζητήματος πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε δηλώσει πως στις 20 Αυγούστου, μέσα σε ένα μόνο 24ωρό, 1.500 μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλλουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο.

 

«Μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα 1.500 μετανάστες»

 

Σχετικά με την θωράκιση της ζώνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο οποίος θα φτάνει μέχρι και την περιοχή του Σουφλίου.

 

Η ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στη τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.