Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας

Με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή και των προφυλακίσεων Κροατών χούλιγκανς για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν, υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του κροατικού ΥΠΕΞ.

 

Μάλιστα μέσω της ανακοίνωσης του κροατικού ΥΠΕΞ τονίστηκε πως ο Γκρίλιτς-Ράντμαν «μετέφερε τις ανησυχίες των Κροατών πολιτών, αλλά και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων οπαδών».

 

Σημειώνεται επίσης στην σχετική ανακοίνωση πως προκειμένου να ενημερωθούν για επαφές που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση, η αντιπροσωπεία γονέων των συλληφθέντων συναντήθηκε με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας.

 

Τέλος, τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή παρέχεται στήριξη στους κρατουμένους και ότι η κροατική διπλωματία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τις συνθήκες κράτησης και την ασφάλεια τους.

 

Αξιοσημείωτο είναι πως η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την τοποθέτηση του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σχετικά με τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους προφυλακιστέους χούλιγκαν.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

 

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Τι είχε πει ο πρόεδρος της Κροατίας

Όπως αναφέρει το dnevnik.hr. ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, στις 12 Αυγούστου, έκανε δηλώσεις σχετικά με το συμβάν στη Νέα Φιλαδέλφεια σημειώνοντας πως αναμένει ότι οι οπαδοί που ευθύνονται για τον θάνατο του νεαρού θα βρεθούν το συντομότερο δυνατό:

 

«Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν να κάνουν επεισόδια, και δεν μπορώ να το υποστηρίξω αυτό, είναι απλά μια περίεργη συμπεριφορά. Αλλά οι πολίτες έχουν τα δικαιώματά τους. Οι συνθήκες της δολοφονίας, δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές».

 

«Τώρα, αν οι ελληνικές αρχές μπορούσαν να κρατήσουν και τους εκατό μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, ξέρω ότι θα είχε στοιχεία εκδίκησης, βεντέτας ή συλλογικής ευθύνης».

 

Τέλος ο Ζόραν Μιλάνοβιτς ανέφερε πως: «Ακόμα και οι συνθήκες θανάτου αυτού του ανθρώπου δεν είναι οι πιο ξεκάθαρες».

 

Προκαλούν οι γονείς των Κροατών χούλιγκανς

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς των οπαδών της Ντιναμό που συνελήφθησαν στην Ελλάδα δημοσίευσαν κοινή επιστολή και την έστειλαν στην κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Κροατίας και τον διαμεσολαβητή, ζητώντας  από το κροατικό κράτος να εμπλακεί στην υπόθεση.

 

Μάλιστα όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους «δεν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν δίκαιη δίκη» και τους ζητούν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.