Τουρισμός για όλους: Πότε θα γίνει η δεύτερη κλήρωση στο tourism4all – Τι θα ισχύει για τα καταλύματα Airbnb

Νέα κλήρωση για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” έρχεται στα τέλη του Σεπτεμβρίου, και οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν και τα Airbnb ως καταλύματα.

 

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων πολιτών που είχαν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», καθώς η κλήρωση διεξήχθη στο tourism4all και βγήκαν τα αποτελέσματα των δικαιούχων του voucher των 150 ευρώ.

 

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη τη χώρα. Στους δικαιούχους θα παρέχεται μία άυλη, ψηφιακή, προπληρωμένη κάρτα, στην οποία θα έχει πιστωθεί το ποσό της επιδότησης, ώστε να καλύψει τα έξοδα της διαμονής του.

 

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» δεν καλύπτει τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά μονάχα την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής.

 

Τι ισχύει με καταλύματα και Airbnb

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε στην περίοδο που ο δικαιούχος θα επιλέξει να κάνει χρήση της ατομικής του επιταγής, ούτε στην τοποθεσία, αλλά ούτε και στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Η μοναδική προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό της ανέπαφης πληρωμής δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 ευρώ ή τα 200 ευρώ για ΑμεΑ.

Το γεγονός της δυνατότητας διαμονής των δικαιούχων σε καταλύματα Airbnb έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους ξενοδόχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μάλιστα, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Πολιτεία επιτρέπει την ένταξη στο πρόγραμμα: «Τουρισμός για όλους» καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, για τα οποία, όπως λέει, «δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά τόσο με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους όσο και με άλλα σοβαρότατα θέματα (υγιεινή, ασφάλεια, φορολογικές υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος κ.α.), αλλά αυτό δυστυχώς δεν φαίνεται να απασχολεί τους αρμόδιους», και προσθέτει: «Η χρόνια και προκλητική προνομιακή μεταχείριση από το κράτος προς τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει δημιουργήσει συνθήκες σημαντικότατου αθέμιτου ανταγωνισμού και στα ξενοδοχεία της περιοχής της Θεσσαλονίκης οδηγεί σε έντονο προβληματισμό και -εν κατακλείδι- στο συμπέρασμα ότι σκοπός αυτής της μεταχείρισης είναι η ψηφοθηρία, η οποία όμως έχει και τα όριά της».

 

Πότε η νέα κλήρωση

Η νέα κλήρωση για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι επιπλέον 200.000 αιτούντες του προγράμματος για διακοπές, θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Δικαίωμα Συμμετοχής στην δεύτερη κλήρωση έχουν πολίτες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr, η οποία έκλεισε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21 Ιουλίου και δεν θα έχουν αναδειχθεί δικαιούχοι στην ηλεκτρονική κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί, μέχρι τις αρχές επόμενης εβδομάδας, για τη διάθεση των πρώτων 200.000 ψηφιακών επιταγών.