Αυτό είναι το μεσογειακό υπερτρόφιμο που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση

Το ελαιόλαδο αναμφίβολα είναι το βασικό «κλειδί» της μεσογειακή διατροφής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το ωμό, αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται υπερτροφή. Σύμφωνα με έρευνές, το λάδι της ελιάς είναι το κύριο είδος λίπους που χρησιμοποιείται στην μεσογειακή κουζίνα, συγκριτικά με αυτά που χρησιμοποιούνται στις δυτικού τύπου δίαιτες όπου κυριαρχούν τα κορεσμένα ζωικά λίπη (βούτυρο,  κρέμα γάλακτος) η αυξημένη κατανάλωση των οποίων σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (κυρίως στεφανιαίας νόσου).

Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιεινό λάδι που περιέχει υψηλή περιεκτικότητά σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε ποσοστό μέχρι και 83%, έχει υψηλή περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η βιταμίνη Ε), ενώ περιέχει και πολυφαινόλες. Σύμφωνα μάλιστα με πολλές έγκυρες έρευνες προκύπτει πως μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, συγκριτικά με τη χαρακτηριστική «δυτική» δίαιτα (πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά), προσφέρει τα εξής οφέλη:

  • Οδηγεί σε μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL).
  • Βοηθά στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης και ως εκ τούτου στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο.
  • Φαίνεται να δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση του αίματος και πιθανά προφυλάσσει από τον καρκίνο.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα ή στο τηγάνι – όπου αντέχει περισσότερα τηγανίσματα από οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία – αλλά καλύτερα είναι να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος , όπου η εξαιρετική του γεύση προσδίδει το «κάτι άλλο» στο πιάτο, διατηρώντας επίσης, αμετάβλητο και το φορτίο του σε ευεργετικές ουσίες.

 

 

Κατηγορίες ελαιόλαδου

Στην αγορά συναντά κανείς αρκετές κατηγορίες ελαιόλαδου, οι οποίες όμως διαφέρουν ως επί το πλείστον μεταξύ τους.

 

Πιο αναλυτικά, στην αγορά μπορούμε να βρούμε «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο», «Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Ελαιόλαδο» (οι κατηγορίες αυτές έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες που παράγουν λάδι). Συγκριτικά με τα παραπάνω επιλέξτε την πρώτη κατηγορία, διότι είναι η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση.

 

Όσον αφορά την οξύτητα των παραπάνω κατηγοριών:

  • Η οξύτητα του «Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου» δεν ξεπερνά το 1%.
  • Η οξύτητα του «Παρθένου Ελαιόλαδου» δεν ξεπερνά το 2%.
  • Η οξύτητα του «Ελαιόλαδου» (ή ελαιόλαδου κουπέ που είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου – ραφινέ – ελαιόλαδου) δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%.