Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τι είναι τα «light» ή «lite» προϊόντα;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής από τα πρώτα λεπτά της ζωής μας. Το γάλα, είτε αγελαδινό ή πρόβειο ή κατσικίσιο ή ανάμεικτο, διαθέτει πλούσια και θρεπτικά στοιχεία και είναι απαραίτητο για την υγεία μας .Ο τρόπος που μπορεί να καταναλωθεί ποικίλει. Είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, αυτούσιο ή σαν συστατικό άλλων τροφίμων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το καθημερινό μας διατροφολόγιο.

 

Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες που συνιστούν μια υποθερμιδική διατροφή και περιορισμό των λιπαρών, δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης light γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Ο όρος «light» ή «lite» χαρακτηρίζει ένα προϊόν με μειωμένες θερμίδες. Στα εν λόγω γαλακτοκομικά προϊόντα κάποια από τις θρεπτικές τους ουσίες έχουν μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον (επειδή η μείωση των πρωτεϊνών απαγορεύεται, οι ουσίες που μειώνονται είναι οι υδατάνθρακες ή τα λιπαρά). Τι όμως πρακτικά σημαίνει «μείωση των θερμίδων» σε αυτά τα προϊόντα και πως επιτυγχάνεται αυτή η διαδικασία;

Γενικά

Όταν φτάνει το γάλα σε μια μονάδα επεξεργασίας γάλακτος ή σε ένα τυροκομείο, η περιεκτικότητα του νωπού γάλακτος σε λιπαρά δεν είναι σταθερή. Ο παράγοντας αυτός διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης του γαλακτοπαραγωγού ζώου, την ράτσα, την ηλικία, την διατροφή, καθώς και την εποχή, τις καιρικές συνθήκες αλλά και άλλες παραμέτρους.

 

Για να γίνει η διάθεση προϊόντων με συγκεκριμένη και σταθερή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το γάλα υποβάλλεται σε μια επεξεργασία που λέγεται «τυποποίηση», μέσω της οποίας αφαιρείται από το γάλα το επιπλέον λίπος, φέρνοντας το στην επιθυμητή τιμή ανάλογα με το προϊόν που θα παραχθεί.

 

Η διαδικασία της «τυποποίησης»

Το λίπος απομακρύνεται με τους φυγόκεντρους διαχωριστήρες, μηχανήματα τα οποία με τη βοήθεια της φυγόκεντρης δύναμης αναγκάζουν τα βαρύτερα συστατικά του να απομακρύνονται από τον άξονα περιστροφής. Με αυτό τον τρόπο το γάλα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (= κρέμα) και που είναι πιο ελαφρύ, διαχωρίζεται από το γάλα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Έτσι λοιπόν, για να παραχθεί γάλα με χαμηλά λιπαρά, ακολουθείτε η ίδια διαδικασία παραγωγής με μόνη διαφορά ότι αφαιρείται περισσότερη κρέμα. Συμπερασματικά, η παραγωγή γάλακτος μειωμένων λιπαρών δεν διαφέρει από αυτή του πλήρους γάλακτος.