Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ανακουφιστείτε με τρεις κινήσεις που διώχνουν τις καούρες

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια που προκαλεί αρκετές ενοχλήσεις, με την κυριότερη να είναι η αίσθηση καύσου στο στομάχι, τις γνωστές σε όλους μας «καούρες». Τι όμως είναι πραγματικά οι καούρες και τι τις πυροδοτεί;

Η ακριβής ιατρική ορολογία της αίσθησης αυτής ονομάζεται οπισθοστερνικός καύσος και οφείλεται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τρία πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν αυτό το ενοχλητικό αίσθημα.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επιταχύνει τον χρόνο που απαιτείται για την παλινδρόμηση των όξινων τροφίμων προς τον οισοφάγο, σύμφωνα με έρευνα του γαστρεντερολόγου Jesper Lagergren καθηγητή στο King’s College London αλλά και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. Έπειτα από επιπλέον ανάλυση 30 σχετικών ερευνών διαπιστώθηκε ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει το 20% των καπνιστών, συγκριτικά με το 16% των μη καπνιστών.

 

Γυμναστείτε

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, όσοι κάνουν μέτριας προς μεγάλης έντασης άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν το αίσθημα της καούρας και άλλα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γενικότερα.

 

 

Μειώστε τα ερεθιστικά για το στομάχι ροφήματα

Με βάση τα διαθέσιμα για τους επιστήμονες στοιχεία, προέκυψε ότι ο κίνδυνος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μειώθηκε σε όσους δεν κατανάλωναν περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ, τσάι ή αναψυκτικά την ημέρα.