Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι και οι επιπτώσεις που έχει στο σώμα

Η κατανάλωση του καφέ είναι μία γευστική συνήθεια των περισσοτέρων ανθρώπων, που είναι συνυφασμένη με την λήψη ενέργειας. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που για να ξεκινήσουν δυναμικά την ημέρα τους καταναλώνουν ένα φλιτζάνι καφέ, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί πρωινό γεύμα.

 

Το γεγονός αυτό μελετήθηκε από τους ειδικούς, οι οποίοι κατέγραψαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα μας η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, ενώ κατέληξαν ότι η καλύτερη ώρα για να απολαύσουμε τον καφέ μας είναι μεταξύ 9:30 π.μ. και 11:30 π.μ.

 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις επιπτώσεις:

 

  1. Μπορεί να νιώθουμε περισσότερη υπνηλία

Η καφεΐνη έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τα επίπεδα των ορμονών του στρες οδηγώντας σε προβλήματα με τον ύπνο, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κούρασης. Από την άλλη, έχει καταγραφεί πως αν κάποιος ξεκινήσει την ημέρα του με ένα φλιτζάνι καπουτσίνο με ζάχαρη, μπορεί να νιώσει ξανά υπνηλία μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα παράγει ινσουλίνη για να αντισταθμίσει το σάκχαρο, προκαλώντας πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας και άγχους.

 

  1. Το σώμα μας αποβάλλει τα απαραίτητα μέταλλα πιο γρήγορα

Η κατανάλωση μιας κανονικής δόσης καφέ, νωρίς το πρωί, μπορεί να προκαλέσει αποβολή πολλών βιταμινών αλλά και μετάλλων που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Πιο αναλυτικά, μπορεί να υπονομεύσει την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου και των βιταμινών Β που είναι ζωτικής σημασίας για το νευρικό μας σύστημα. Παράλληλα, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, σύμφωνα με του ειδικούς, μπορεί επίσης να διώξει το ασβέστιο από τα οστά, καθιστώντας τα αδύναμα και εύθραυστα.

 

  1. Μπορεί να προκαλέσει στομαχική δυσφορία

Ο καφές ενεργοποιεί το νευρικό μας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Μάλιστα όσοι αρέσκονται στο να προσθέτουν γάλα ή κρέμα γάλακτος στο πρωινό τους φλιτζάνι καφέ, είναι πιθανόν να νιώσουν στομαχική δυσφορία.

 

  1. Μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος

Κατά τις πρωινές ώρες τα επίπεδα των ορμονών του στρες είναι συνήθως σε υψηλότερα επίπεδα. Η κατανάλωση καφεΐνης λοιπόν λόγω της διεγερτικής της δράσης μπορεί να πυροδοτήσει τα επίπεδα άγχους, προκαλώντας ακόμη και κρίσεις άγχους.

 

  1. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο πρωινός καφές καθιστά πιο δύσκολο το έργο των κυττάρων που προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων.