Όσα δε γνωρίζεται για το κοκτέιλ Cuba Libre.

Το αγαπημένο κλασικό κοκτέιλ μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με μία αντίληψη, το κοτέιλ Cuba Libre δεν είχε εφευρεθεί στον απόηχο της επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα. Στην πραγματικότητα, λέγεται ότι εφευρέθηκε, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά τον Ισπανο-Αμερικανικό Πόλεμο του 1898, όταν τα στρατεύματα των ΗΠΑ πέταξαν έξω τους Ισπανούς και ένας Αμερικανός ο «Μister X», ανέμειξε ρούμι με το νέο αναψυκτικό του Dr Pemberton-την Coca Cola. Ωστόσο,  οι μεγάλες αποσταγματοποιίες ρούμι έχουν όλες εναλλακτικές ιστορίες για το πώς το ποτό δημιουργήθηκε.

Ο Φιντέλ Κάστρο για να μην υστερήσει από τους καπιταλιστές και τα δημοφιλή ποτά τους, στην πραγματικότητα έχει επίσης ένα κοκτέιλ με βάση το ρούμι που το βάφτισε ο ίδιος. Πολύ παρόμοιο με ένα Dark ‘n’ Stormy, το «Φιντέλ» περιέχει 4cl από μαύρο ρούμι, το χυμό μισού λάιμ και συμπληρώνεται με τζιτζιμπίρα.

Τρόπος παρασκευής

Σε ποτήρι σωλήνα (High ball) βάζουμε πάγο και προσθέτουμε 50ml ρούμι. Γεμίζουμε με Coca Cola και προσθέτουμε σταγόνες στυμμένου λάιμ.

Το Cuba Libre με μαύρο ρούμι στην Κούβα λέγεται «Cubata»