6+1 τροφές που σου προσφέρουν κορεσμό

Τροφές και αίσθημα κορεσμός: Τι ισχύει τελικά;

 

Τι είναι κορεσμός;

Ο κορεσμός είναι το αίσθημα πληρότητας που προκύπτει με το γεύμα, κι έχει ως συνέπεια την διακοπή της επιπλέον κατανάλωσης τροφής.

 

Πιο αναλυτικά, αυτό που συμβαίνει στο σώμα είναι ο στόμαχος να διαστέλλεται κατά τη διάρκεια του γεύματος, με αποτέλεσμα οι νευρικοί υποδοχείς στα τοιχώματά του στομάχου να αισθάνονται τον όγκο του φαγητού και την πίεση. Έπειτα, οι νευρικοί αυτοί υποδοχείς, στέλνουν με τη σειρά τους μηνύματα στον εγκέφαλο κι έτσι επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού.

 

Τι συμβαίνει όμως με την τροφή;

Υπάρχουν τροφές που χάρη στα συστατικά τους, προσφέρουν πιο γρήγορα το αίσθημα αυτό του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιπλέον κατανάλωση φαγητού. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα καλύτερα σνακ που μπορούν να σε χορτάσουν μεταξύ των γευμάτων.

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια σούπερ τροφή που πέραν το ότι είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέρουν γρήγορα και το αίσθημα του κορεσμού. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια είναι όλα υπέροχες επιλογές.

 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι λόγω των θρεπτικών συστατικών του είναι και αυτό μια τροφή που προσφέρει το αίσθημα της πληρότητας. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, και αυτό κατατάσσει τη συγκεκριμένη τροφή υψηλά σε αυτή τη λίστα.

 

Χούμους

Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών είναι και τα χούμους. Επιπλέον, τα χούμους εξασφαλίζουν μια αίσθηση ευημερίας χάρη στην ικανότητά του να αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης.

 

Βραστά αυγά

Τα αυγά μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (περιέχει και τα εννέα βασικά αμινοξέα). Ταυτοχρόνως είναι πλούσια σε συστατικά απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού, και προσφέρουν γρήγορο αίσθημα κορεσμού.

 

Ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι ένα σνακ χορταστικό και μια επιλογή χαμηλών θερμίδων. Λόγω της σύστασης του προσφέρει κορεσμό στο στομάχι, χωρίς όμως κατά το μαγείρεμα του να έχει τοποθετηθεί βούτυρο.

 

Ρεβύθια ψητά

Τα ρεβίθια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, και το ψήσιμό τους προσθέτει τραγανή υφή και έξτρα γεύση. Δοκίμασε να τα καρυκεύσεις με λίγο κύμινο και πάπρικα για ένα αλμυρό σνακ.

 

Edamame

Το Edamame έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Βράσε μερικούς λοβούς edamame, πρόσθεσε λίγο αλάτι για ένα χορταστικό και αλμυρό σνακ.

 

Η ένταξη των παραπάνω σνακ στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν τον περιορισμό έξτρα θερμίδων καθημερινά, ενώ επιπλέον είναι και εξαιρετικές πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, που βοηθούν στην θωράκιση των λειτουργιών που συμβαίνουν καθημερινά στο σώμα.