Αβεβαιότητα προκαλεί στους εργαζομένους ο υψηλός πληθωρισμός – Νέα στοιχεία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την έρευνα «Hopes and Fears» που δημοσίευσε η PwC, που αφορούν σχεδόν 54.000 εργαζόμενους σε 46 χώρες και γεωγραφικές περιοχές.

 

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός που περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πληθωρισμός με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος διαβίωσης, ωθεί τους εργαζόμενους σε αναζήτηση λύσεων προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που αναζητούν αυξήσεις μισθών, τη στιγμή που το ποσοστό των εργαζομένων που έχει διαθέσιμα χρήματα στο τέλος του μήνα μειώνεται σημαντικά.

 

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα «Hopes and Fears» που δημοσίευσε η PwC, η οποία αφορά το εργατικό δυναμικό του 2023 και παρουσιάζει λεπτομερώς τις τάσεις και τις συμπεριφορές σχεδόν 54.000 εργαζομένων σε 46 χώρες και γεωγραφικές περιοχές.

 

Αναλυτικότερα, το 26% των εργαζομένων (ένας στους τέσσερις) δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% πέρυσι. Αντίστοιχα, ανάμεσα στους εργαζόμενους που δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να αλλάξουν εργοδότη περιλαμβάνονται εκείνοι που αισθάνονται ότι έχουν εργαστεί υπερβολικά (44%), εκείνοι που δυσκολεύονται να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα (38%) και η γενιά Z (35%).

 

Σε διεθνές επίπεδο, οι εργαζόμενοι φαίνεται πως αισθάνονται ολοένα και περισσότερο ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα διαθέσιμα εισοδήματα, καθώς η συρρικνούμενη οικονομία και η αύξηση του πληθωρισμού συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το ποσοστό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που δήλωσε ότι απομένουν χρήματα στο τέλος του μήνα μειώθηκε στο 38%, έναντι 47% πέρυσι.
  • Ένας στους πέντε εργαζόμενους (21%) απασχολείται πλέον σε πολλαπλές θέσεις, με το 69% να δηλώνει ότι το κάνει επειδή χρειάζεται πρόσθετο εισόδημα.
  • Το ποσοστό των εργαζομένων με πολλαπλές θέσεις απασχόλησης είναι υψηλότερο ανάμεσα σε εκείνους που ανήκουν στη γενιά Z (30%) και στις εθνικές μειονότητες (28%).

 

Τα αποτελέσματα της οικονομικής στενότητας στην οποία περιήλθαν οι εργαζόμενοι λόγω της υπάρχουσας κατάστασης οδηγεί, επίσης, σε αύξηση των μισθολογικών απαιτήσεων, με το ποσοστό των εργαζομένων που σκοπεύουν να ζητήσουν αύξηση μισθού να αυξάνεται από 35% σε 42% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (46%) σχεδιάζουν να ζητήσουν αύξηση στο άμεσο μέλλον.