Ανακαλύφθηκε πλανήτης «survivor» που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει!

Καθώς ο Ήλιος διανύει τις χρονικές περιόδους και τείνει προς τη δύση της «ζωής του», το μέγεθός του αναμένεται να αυξηθεί κατά 100 φορές με αποτέλεσμα να καταπιεί τη Γη. Μάλιστα παρόμοια εξέλιξη πρόκειται να αντιμετωπίσουν και άλλοι πλανήτες.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες την ίδια μοίρα θα έχουν και πλανήτες και σε άλλα ηλιακά συστήματα, καθώς τα αστέρια που τους φιλοξενούν, γερνούν.

 

Η ελπίδα που δίνει το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης

Το γεγονός της γήρανσης των φωτεινών αστεριών ερεύνησαν οι αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης οι οποίοι έδωσαν ελπίδες, καθώς μετά από πολύχρονη μελέτη και παρατήρηση ανακάλυψαν έναν πλανήτη που επιβίωσε, έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός.

 

Ο μυστηριώδης πλανήτης «Halla»

Ο πλανήτης 8 UMi b, που επίσημα πλέον ονομάζεται «Halla», μοιάζει με τον Δία και περιστρέφεται γύρω από το ερυθρό γιγάντιο άστρο Baekdu (8 UMi), σε απόσταση μόλις το μισό της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο.

Η ομάδα των αστρονόμων του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ανακάλυψε ότι ο «Halla» συνεχίζει να υπάρχει, παρά την επικίνδυνη εξέλιξη που είχε το Baekdu. Μάλιστα ύστερα από έρευνα και προσεκτική μελέτη διαπίστωσαν ότι το άστρο καίει ήλιο στον πυρήνα του, γεγονός που σηματοδοτεί ότι είχε ήδη επεκταθεί πάρα πολύ ως ερυθρό γιγάντιο αστέρι κάποτε στο παρελθόν. Το άστρο θα είχε διογκωθεί έως και 1,5 φορά την τροχιακή απόσταση του πλανήτη καταπίνοντας τον πλανήτη κατά τη διαδικασία, πριν συρρικνωθεί στο σημερινό του μέγεθος, μόλις στο ένα δέκατο της απόστασης αυτής. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μαρκ Χον:

 

«Ο πλανήτης συνεχίζει να υπάρχει, αποτελώντας έναν εξαιρετικό επιζώντα»

 

Τα ερωτηματικά των αστρονόμων

Μελετώντας την πορεία και εξέλιξη του περίεργου αυτού πλανήτη, οι αστρονόμοι προσπαθούν να καταλάβουν πως αυτός κατάφερε να επιζήσει. Μάλιστα οι κυρίαρχες θεωρίες είναι τρεις:

  1. Ότι ξεκίνησε από μεγαλύτερη τροχιά πριν φτάσει κοντά στο άστρο του, όπως οι «θερμοί» ή «καυτοί» πλανήτες σαν τον Δία
  2. Ότι δεν αντιμετώπισε ποτέ κίνδυνο καταστροφής, καθώς το άστρο-ξενιστής Baekdu μπορεί αρχικά να ήταν δύο αστέρια, των οποίων η συγχώνευση απέτρεψε το κάθε ένα από αυτά να επεκταθεί τόσο ώστε να καταβροχθίσει έναν πλανήτη.
  3. Ότι ο Halla είναι σχετικά νεογέννητος και σχηματίστηκε από το νέφος αερίων που παρήγαγε η βίαιη σύγκρουση μεταξύ των δύο άστρων.