Διπλασίασαν την περιουσία τους οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο.

Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, οι δέκα πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου διπλασίασαν την περιουσία τους από την αρχή της πανδημίας!

Σε σημείωση της η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο “Inequality Kills” δήλωσε: «Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας».

 

Από την έναρξη της πανδημίας covid-19, ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ (κατά 5 δισεκ. Δολάρια), φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της (τα 13,8 τρισεκ. Δολάρια).

 

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ανάμεσα στα ονόματα αυτών που βρίσκονται στις θέσεις των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων είναι: ο Ίλον Μασκ (επικεφαλής της Tesla), ο Τζεφ Μπέζος (της Amazon), ο Μπερνάρ Αρνό (της LVHM), ο Μπιλ Γκέιτς (της Microsoft), ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (της Facebook), o Γουόρεν Μπάφετ της (Berkshire Hathaway) και ο Λάρι Έλισον (της Oracle).

 

Σε δήλωση της η ΜΚΟ ανέφερε ότι: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας για όλους». Παράλληλα, η Oxfam συνιστά επίσης να μην παρεμποδίζεται η δημιουργία συνδικάτων και να αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια.

 

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, λόγω των ανισοτήτων πεθαίνουν  «τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι την ημέρα», έναν αριθμό τον οποίο βασίζει στους θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω της μη εύκολης πρόσβασης στην υγεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της πείνας και της κλιματικής κρίσης.

 

Ως παράδειγμα ανέφερε η Oxfam: «Ένας έκτακτος φόρος 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες».

 

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε η ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, «οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν 8 δισεκ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με πριν την πανδημία».

 

«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες έριχναν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να σώσουν την οικονομία, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων».

 

Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προειδοποίησε ότι, οι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της πανδημίας covid-19 κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τη μάχη για τους μεγάλους παγκόσμιους στόχους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.