Το πορτοκάλι ή ο χυμός πορτοκάλι είναι πιο υγιεινό τελικά;

Ένα μεγάλο ποτήρι χυμού πορτοκαλιού, είναι γεμάτος με περίπου 34γρ. ζάχαρης σε κάθε 355 γραμμάρια υγρού. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, ο χυμός έχει και τα δικά του οφέλη και μπορεί να είναι πιο θρεπτικός από τα απλά πορτοκάλια.

 

Την σχετική σύγκριση ανάμεσα στα ποσά καροτενοειδών, φλαβονοειδών και βιταμίνης C που υπάρχουν σε φρέσκα κομμάτια πορτοκάλι, σε πουρέ πορτοκαλιού και σε χυμό πορτοκαλιού έκαναν ερευνητές στη Γερμανία και στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι βρήκαν ότι η βιοπροσπελασιμότητα -δηλαδή η ποσότητα των τροφίμων που διατίθενται στα έντερά σου προς απορρόφηση, ήταν μεγαλύτερη για όλα τα θρεπτικά στοιχεία στο χυμό πορτοκαλιού. Η βιοπροσπελασιμότητα των καροτενοειδών αυξήθηκε 3 με 4 φορές, ενώ των φλαβονοειδών αυξήθηκε 4 με 5 φορές. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρχε περίπου 10% αύξηση στη βιοπροσπελασιμότητα της βιταμίνης C στο χυμό πορτοκαλιού, σε σύγκριση με τα κομμάτια πορτοκαλιού και τον πουρέ.

Άρα, μπορεί ο χυμός πορτοκάλι να είναι πιο ωφέλιμος;

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη μέσω χρήσης δοκιμαστικών σωλήνων και φιαλών που μιμούνταν την πέψη, και όχι σε ανθρώπους. Επομένως, λόγω της επιλογής αυτής της μεθόδου σκόπιμο και αναγκαίο είναι να γίνουν περισσότερες έρευνες, ιδιαίτερα σε ανθρώπους, ώστε να επιβεβαιωθούν τα πορίσματά της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, τα πορτοκάλια αλλά και τα προϊόντα που προέρχονται από πορτοκάλια, από τη φύση τους περιέχουν μικρότερες ποσότητες καροτενοειδών και φλαβονοειδών. Οι μικρές διαφορές στα φλαβονοειδή λοιπόν μπορεί να μην είναι σημαντικές για την υγεία.

 

Άρα λοιπόν, τα πορτοκάλια ως φρούτο ίσως είναι καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς οι περισσότερες φυτικές ίνες που περιέχει χάνονται όταν γίνεται χυμός. Εξετάζοντας την ποσότητα φυτικών ινών στο χυμό σε σύγκριση με 1 κούπα κομματιών πορτοκαλιού, είναι 0,7 γραμμάρια και 4,3 γραμμάρια αντίστοιχα. Αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά!

 

Επιπρόσθετα, πολλά ποτά και χυμοί που περιέχουν χυμό πορτοκαλιού έχουν κατά κύριο λόγο μεγάλη προσθήκη ζάχαρης και όχι τόσο πραγματικό χυμό. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γίνεται μια προσεκτική ανάγνωση του καταναλωτή σχετικά με το τι αναγράφεται στο κουτί.

 

Σχετικά με το θέμα της ζάχαρης και πόση διαθέτει το πορτοκάλι ή ο φυσικός χυμός, η αναλογία είναι ως εξής: Μισή κούπα χυμός πορτοκάλι περιέχει 10,5 γραμμάρια ζάχαρη. Χρειάζονται 1 ½ πορτοκάλια για να φτιάξεις μισή κούπα χυμό πορτοκάλι. Οπότε, είτε τρώγοντας το φρούτο είτε καταναλώνοντας τον χυμό, η πρόσληψη ζάχαρης είναι ίδια.