Κινδυνεύουν με κλείσιμο οι φούρνοι στην Ευρώπη – Αβάσταχτο το κόστος λειτουργίας

Οι επιπτώσεις του πολέμου σπρώχνουν τους επαγγελματίες των ολλανδικών αρτοποιείων να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.

 

Οι επιπτώσεις του πολέμου και οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έφεραν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αυτή πραγματικότητα.

 

Μάλιστα η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει ιδιαίτερα πολύ τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής, οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν. Τα πράγματα όμως είναι ακόμη πιο δύσκολα για αρκετά αρτοποιία στην Ευρώπη που απειλούνται με «λουκέτο».

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως προειδοποίησε το σωματείο των αρτοποιών, τα ολλανδέζικα αρτοπωλεία κινδυνεύουν με κλείσιμο καθώς έχει δεκαπλασιαστεί το κόστος λειτουργίας. Αξιοσημείωτο είναι πως ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έφτασε το 12% το μήνα τον Αύγουστο, κυρίως λόγω του άλματος, στο +151%, που έκαναν μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Η Ένωση μάλιστα σε μια προσπάθεια της να ζητήσει βοήθεια από την κυβέρνηση, σχετικά με αυξημένο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, πλήρωσε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στην εφημερίδα Algemeen Dagblad. Πιο αναλυτικά, η Ένωση ζητά από την ολλανδική κυβέρνηση να μειώσει ή να καταργήσει προσωρινά τον φόρο στην ενέργεια και να επιβάλει πλαφόν στις τιμές, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εκτοξευτεί από τα 3.000 ευρώ στα 30.000 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που κάνει όχι μόνο τα αρτοποιία αλλά και άλλες επιχειρήσεις του τομέα της διατροφής να πλήττονται από τα υψηλά κόστη.