Οι πωλήσεις το 2021 για την ελληνική υδατοκαλλιέργεια σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας!

H Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) εξέδωσε την 8η Ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας παρουσιάζοντας τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε.

 

H Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) εξέδωσε την 8η Ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας παρουσιάζοντας τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε, τα συμπεράσματα της οποίας είναι πως οι πωλήσεις το 2021 για την ελληνική υδατοκαλλιέργεια σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας, αλλά και ανησυχία για το επιβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των ανατιμήσεων.

 

Πιο αναλυτικά, το περασμένο έτος (2021) λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και της αποκατάστασης της λειτουργίας της αγοράς, η ζήτηση αυξήθηκε (ειδικά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού) με αποτέλεσμα ο κλάδος να καταγράψει ρεκόρ πωλήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν το 96% των πωλήσεων (125.550 τόνοι) του κλάδου.
  • Τα υπόλοιπα είδη αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 4% (5.700 τόνοι).

 

 

Οι εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου

Αύξηση παρουσιάστηκε και σε επίπεδο εξαγωγών κατά 9% ως προς τον όγκο και την αξία και να ανέρχονται σε 100.361 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 20% στην εγχώρια αγορά.