Σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις κοστολόγησης του ρεύματος. Η ζήτηση αυξάνεται και η παραγωγή μειώνεται λόγω των αυξημένων, για την εποχή, θερμοκρασιών και της έλλειψης ανέμων.

 

Μετά την εφαρμογή των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος -που αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σε τελικές τιμές κάτω από είκοσι λεπτά ανά κιλοβατώρα στοχεύει η κυβέρνηση τον Αύγουστο.

Αξιοσημείωτο είναι πως από την 1η Αυγούστου τα τιμολόγια των προμηθευτών ενέργειας θα είναι χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, γεγονός που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα (25/7). Τα εν λόγω τιμολόγια αναμένονται αρκετά υψηλότερα – στην περιοχή των 50 λεπτών ανά κιλοβατώρα – αλλά οι τελικές τιμές θα συγκρατηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα μετά την εφαρμογή των επιδοτήσεων.

 

Σήμερα Δευτέρα 25/7, στο μεταξύ, σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των καιρικών συνθηκών που αυξάνουν την ζήτηση (αποτέλεσμα των υψηλών, για την εποχή, επιπέδων θερμοκρασιών και της έλλειψης ανέμων) και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.

 

Για σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 43% συγκριτικά με την χθεσινή ημέρα, με τις σημερινές τιμές να διαμορφώνονται στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σχετικά με τη σημερινή μέση τιμή αποτελεί, αυτή σημειώνει νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.

 

Τα αίτια της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %), ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.

 

Επισημαίνεται πως δεν μετακυλίονται στον καταναλωτή οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από την 1η Ιουλίου. Η διαφορά της τιμής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η Πολιτεία μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.