Τιμές «φωτιά» σε γάλα, τυρί και γιαούρτι – Ενημερωτικό δελτίο από την επιτροπή Ανταγωνισμού δίνει τις λεπτομέρειες

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε βασικά αγαθά, όπως στο γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

 

«Η διατήρηση των υψηλών τιμών λιανικής πώλησης μάλλον φαίνεται ότι δεν είναι συμβατές ούτε με το κόστος πρώτων υλών ούτε και με το κόστος ενέργειας»

 

Σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών γάλατος παρατηρήθηκε από τον Ιανουάριο του 2023. Μάλιστα σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα (έως και τον Ιούνιο του 2023) προκύπτει πως οι τιμές παραγωγού είτε πλησιάζουν τις αντίστοιχες τιμές Ιουνίου 2022 (Ιταλία, Ουγγαρία) είτε ήδη βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα (Ελλάδα, Ρουμανία, Σουηδία).

 

Φυσικό επακόλουθο θα ήταν η μείωση τιμής να μεταφερθεί σταδιακά από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία προσεχώς αναμένεται να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης για την πορεία των τιμών στο γάλα στο τυρί και γιαούρτι.

 

 

 

Ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής: «Είναι γνωστό από πολλές προηγούμενες μελέτες σε άλλες αγορές, πως τέτοια μεταφορά τιμής δεν παρατηρείται με την ίδια ταχύτητα (οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα αλλά πέφτουν αργά) ούτε στο ίδιο μέγεθος (οι τιμές ανεβαίνουν πολύ αλλά πέφτουν λιγότερο). Ωστόσο η διατήρηση των υψηλών τιμών λιανικής πώλησης μάλλον φαίνεται ότι δεν είναι συμβατές ούτε με το κόστος πρώτων υλών ούτε και με το κόστος ενέργειας (που επίσης έχει μειωθεί μέσα στο 2023). Οι τιμές λιανικής του ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος στην Ευρώπη παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, που εν μέρει δικαιολογούνται από την διαφορά στην ποιότητα.

 

Για την τιμή στο φρέσκο, πλήρες, γάλα η κατάταξη για την χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον πληθωρισμό Ιουνίου 2023 προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12 ευρώ) είναι στην έβδομη θέση μετά την Λιθουανία (1,45 ευρώ), Φινλανδία (1,35 ευρώ), Εσθονία (1,30 ευρώ), Σουηδία (1,23 ευρώ), Γαλλία (1,2 ευρώ), Αυστρία (1,19 ευρώ). Ως προς την υψηλότερη τιμή γι’ αυτή την κατηγορία η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22 ευρώ) με την Λιθουανία πρώτη (2,25 ευρώ). Επιπλέον σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού για το φρέσκο πλήρες γάλα τον Ιούνιο του 2023, ήταν 12,8%, στην Λιθουανία 10%, και στην Σουηδία 9,5%. Ο υψηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Εσθονία με 30,1%».