Alkis Zopoglou: Aπαραίτητο εφόδιο για να αποτελέσει κάποιος ενεργό κομμάτι του Cosmopolis είναι η ύπαρξη του μουσικού αισθητηρίου.

Ο κύριος Άλκης Ζοπόγλου, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Cosmopolis που λαμβάνει χώρα στην πόλη της Καβάλας, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στα της μουσικής αλλά και στα της διοργάνωσης γενικότερα, λόγω της επαφής του και με τα δύο αυτά στοιχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητο εφόδιο για να αποτελέσει κάποιος ενεργό κομμάτι του Cosmopolis είναι ύπαρξη του μουσικού αισθητηρίου.

 

κ. Ζοπόγλου, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Ασχολούμαι με την μουσική από τα παιδικά μου χρόνια, εν μέσω του έγχορδου μουσικού οργάνου «κανονάκι». Θέλοντας να διευρύνω τους μουσικούς μου ορίζοντες συνέχισα την πορεία μου στην πόλη της Κωνσταντινούπολης για 8 συναπτά έτη. Η επαφή μου με την αύρα αυτού του τόπου, με το σύνολο του πολιτισμού αυτού, αλλά και η επαφή μου με καταξιωμένους μουσικούς του χώρου ήταν για εμένα σταθμός. Με το πέρας αυτής της εμπειρίας και όντας αποφασισμένος να προσφέρω το μέγιστο στην μουσική, αποφάσισα να ασχοληθώ με την διδασκαλία, όπου μέσω αυτής κατάφερα να μεταλαμπαδεύσω όλη αυτή την ενέργεια και γνώση στους νεότερους. Σημαντική για εμένα υπήρξε και η συμμετοχή μου στο μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με το σχήμα αυτό ταξιδεύαμε πολύ για να συμμετάσχουμε σε φεστιβάλ άλλων χωρών, γεγονός που είχε όχι μόνο θετικά αποτελέσματα σε θέματα μουσικής, αλλά με βοήθησε ώστε να αποκομίσω και γνώσεις σχετικά με την διοργάνωση τέτοιων event. Προσθετικά λειτούργησε επίσης, και η διοργάνωση του Mediterranean music. Όλα αυτά έχτισαν τα θεμέλια ώστε σήμερα να βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να αποτελώ κομμάτι του Cosmopolis.

 

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα της οργάνωσης. Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διεξαχθεί το Cosmopolis;
Η διοργάνωση θα μπορούσα να πω είναι ένα σύνθετο σχήμα που πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζεται στην φιλοσοφία του Cosmopolis αλλά και στον προϋπολογισμό. Η όλη διαδικασία ξενικά απευθείας με την λήξη της προηγούμενης διοργάνωσης, όπου γίνεται έρευνα για την εύρεση καλλιτεχνών που θα ταιριάζουν και θα ακολουθούν την φιλοσοφία του θεσμού. Πρόκειται για την συμμετοχή πολλών ανθρώπων και φορέων που πρέπει να έρθουν σε συνεργασία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ανάλογο των προσδοκιών μας. Πίσω από την ομάδα της διοργάνωσης του Cosmopolis υπάρχει όραμα και πάθος. Σχεδιάζουμε, συνεργαζόμαστε και πράττουμε. Στόχος μας είναι να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε το σύνολο της προσφοράς μας να συνάδει και με ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τόσο τους επισκέπτες όσο και τους συμμετέχοντες.

 

Ο καλός προγραμματισμός και οργάνωση του πλάνου εργασιών της ομάδας του Cosmopolis ήταν ο λόγος που δεν βρήκαμε εμπόδια.

 

Εν μέσω των συναυλιών παρατηρείτε μία μορφή αλληλεπίδρασης των καλλιτεχνών με το κοινό. Αποτελεί αυτό έναν από τους στόχους του φεστιβάλ;
Η αλληλεπίδραση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, γι’ αυτό και επιδιώκεται τόσο από τους καλλιτέχνες όσο και από την διοργάνωση γενικότερα. Φέτος θα επιδιώξουμε ακόμη περισσότερη αλληλεπίδραση. Τα μουσικά σχήματα που θα φιλοξενήσουμε, παράλληλα με τις άλλες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, υπόσχονται έναν εκρηκτικό μίγμα που θα δώσει ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από υψηλή δυναμική και ποιότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην πόλη να αποτελέσει μια κοιτίδα πολιτισμού. Όλοι λοιπόν ανυπομονούμε όλο αυτό να κορυφωθεί, ώστε ο κόσμος μέσω της παρακολούθησης και της συμμετοχής να το απολαύσει.

 

Το Cosmopolis απαρτίζεται από μουσικούς καλλιτέχνες, χορευτές που παρουσιάζουν το ταλέντο τους , προωθώντας την παράδοση και την κουλτούρα τους . Οι επισκέπτες πώς πιστεύετε ότι δέχονται όλες αυτές τις πληροφορίες;
Αναλαμβάνοντας τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το 2019, με χαρά διαπίστωσα ότι η κάτοικοι τόσο της Καβάλας και των γειτονικών περιοχών, όσο και οι επισκέπτες του φεστιβάλ διαθέτουν υψηλή αισθητική που είναι, κατά την γνώμη μου, μέρος της ανεπτυγμένης παιδείας. Ο κόσμος παρατηρεί, συμμετέχει, συγκεντρώνεται και αντιλαμβάνεται τα όσα συμβαίνουν από τους καλλιτέχνες, παρά την διαφορετικότητα που χαρακτηρίζουν τα θεάματα και τα ερεθίσματα που δέχονται. Αυτό ευνοεί και την ουσία του φεστιβάλ που συγκεντρώνεται στη φράση «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Οι λαοί πρέπει να γνωρίζονται μεταξύ τους και να αντλούν γνώση και από άλλους πολιτισμούς. Να εμπνέονται από την διαφορετικότητα! Πρέπει να κληρονομήσουν οι νεότεροι ένα ανθηρό τοπίο και όχι ιδέες και αντιλήψεις με πληθώρα ζιζανίων που ποτέ δε βοήθησαν πουθενά!

 

 

Ας μιλήσουμε για την «Ανοιχτή πρόσκληση» και το projection mapping. Ποια ήταν η σκέψη σας πίσω από αυτή την απόφαση; Πιστεύετε ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτή τη μορφή τέχνης;
Η Καβάλα ως πόλη διαθέτει πολλούς κτιριακούς χώρους που είναι ιδανικοί για να εφαρμοστεί το mapping show. Αποφασίσαμε να το εντάξουμε στις ενότητες του φεστιβάλ γιατί πέραν του ότι αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα, καταφέρνουμε να αναδείξουμε και κομμάτια της πόλης. Η μεγαλοσύνη και η μεγαλοπρέπεια αυτού του γεγονότος, όπως ήταν αναμενόμενο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των θεατών, μιας και είναι η παρακολούθηση του χαρίζει μια μοναδική εμπειρία στους παρευρισκόμενους. Έχει ενσωματωθεί στις δράσεις του φεστιβάλ εδώ και τρία χρόνια και βλέπουμε ότι ο κόσμος το αγάπησε. Και επειδή όπως προ είπα θέλουμε ο κόσμος να είναι ενεργό κομμάτι του φεστιβάλ, οι θεατές έχουν την δυνατότητα μέσω application να ψηφίζουν για το πιο βίντεο τους άρεσε, βοηθώντας στην ανάδειξη του νικητή. Όλα και όλοι θέλουμε παίρνουν μέρος στην εξίσωση της επιτυχίας του φεστιβάλ.

 

κ. Ζοπόγλου, συναντήσατε δυσκολίες μέχρι αυτή η γιορτή να γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης;
Δεν θα το έλεγα. Συναντήσαμε όμως ευκαιρίες για να προσαρμόσουμε τις ανάγκες του φεστιβάλ στην πραγματικότητα. Ξέρετε ο χρόνος, οι απαιτήσεις και οι τάσεις ρέουν συνεχώς. Ο καλός προγραμματισμός και οργάνωση του πλάνου εργασιών της ομάδας του Cosmopolis, ήταν ο λόγος που δεν βρήκαμε εμπόδια. Η ψυχραιμία και ο συντονισμός ήταν οι σύμμαχοι μας.

 

Η κατανόηση ότι δεν υπάρχει στην ουσία διαφορετικότητα που να επαινείται από την κόντρα των λαών, μοιάζει πιο σημαντική από ποτέ.

 

Υπάρχει συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης ώστε να διοργανωθεί ένα τέτοιο μεγάλο event?
Ο δήμος Καβάλας είναι ο βασικός υποστηρικτής του φεστιβάλ και στήριξε με πολύ μεγάλο θάρρος αυτή την καινούργια πρόταση του Cosmopolis. Η Δημοφέλεια, στην οποία ανήκει το φεστιβάλ, αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στον δήμο Καβάλας. Η επιχορήγηση που δίνεται στην Δημοφέλεια προέρχεται από τον δήμο, οπότε λογικό και επόμενο ήταν να υπάρχει άμεση συνεργασία και υποστήριξη.

 

Το φετινό Cosmopolis θα ανοίξει με ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του προσφυγικού Ελληνισμού. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή σας την πρωτοβουλία.
Η επέτειος των 100 χρόνων αυτής της μελανής σελίδας της ιστορίας δεν θα μπορούσε να λείπει από τον θεσμό. Είναι κάτι που οφείλουμε στις ψυχές των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους. Αποτελεί όμως και χρέος μας να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές με σεβασμό. Επ’ αυτής της βάσης θεωρήσαμε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει την πρώτη θέση στο φεστιβάλ.

 

Το φεστιβάλ προάγει την ανθρώπινη μοναδικότητα μέσα από την μουσική και τις τέχνες. Πιστεύετε ότι αυτό λειτουργεί καταλυτικά στους λαούς ώστε να αλληλοσέβονται, προωθώντας έτσι και την έννοια της ειρήνης;
Η συνύπαρξη των λαών ήταν και είναι σημαντική. Μέσω της επαφής με διαφορετικά στοιχεία του πολιτισμού και της κουλτούρας, μπορούμε να παρατηρήσουμε και να αντιληφθούμε τις ομοιότητες της ανθρώπινης ύπαρξης. Η κατανόηση ότι δεν υπάρχει στην ουσία διαφορετικότητα που να επαινείτε από την κόντρα των λαών, μοιάζει πιο σημαντική από ποτέ την στιγμή που την τρέχουσα χρονική περίοδο διασαλεύεται τόσο έντονα η έννοια της ειρήνης.

 

κ. Ζοπόγλου θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το πώς πιστεύετε θα εξελιχθεί αυτή η όμορφη γιορτή στο βάθος του χρόνους. Τι στόχους κυνηγάτε;
Ως θεσμός ένα από τα πρώτα πράγματα που επιδιώξαμε είναι το γεγονός της εξωστρέφειας, γιατί έτσι το φεστιβάλ γίνεται κομμάτι της πόλης αλλά και κομμάτι του καθενός από εμάς πολύ ενεργά. Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο άνοιγμα στην φιλοσοφία του, κάτι που επιδιώκουμε να συντηρήσουμε και να εξελίξουμε περεταίρω τα επόμενα έτη. Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών και η συμμετοχή του κοινού -κυρίως τα δυο προηγούμενα έτη, δείχνουν πως δημιουργήθηκε μια νέα φόρμουλα που κάνει όχι μόνο όσους εμπλέκονται στα της διοργάνωσης αλλά και τους συμμετέχοντες να έχουν όραμα και πάθος για αυτή τη γιορτή. Ο χρόνος θα φανερώσει όλη τη δυναμική του φεστιβάλ και χαίρομαι να βρισκόμαστε όλοι εδώ ώστε να το απολαμβάνουμε συνεχώς.