Aris Amarantidis: Η νοστιμιά του κρέατος είναι θέμα σωστής επιλογής.

Άρης Αμαραντίδης, καταξιωμένος κτηνοτρόφος, κρεοπώλης και ιδιοκτήτης της επιχείρησης “Dry Αger Αμαραντίδης” που βρίσκεται στην οδό Μελενίκου 10Α, μοιράζεται λίγες στιγμές μαζί μας ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε πτυχές για την ζωή του.

 

Άρη, πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την παραγωγή κρέατος αλλά και με την πώληση του;
Αποτελώ την τρίτη γενιά της κτηνοτροφικής παράδοσης που ακολούθησαν οι προγενέστεροι μου. Η οικογένεια μου ερχόμενοι από την Τραπεζούντα ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία, ιδρύοντας την φάρμα Αμαραντίδη, η οποία τώρα έχει περιέλθει πλέον στα δικά μου χέρια. Μεγάλωσα ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούσαν την κτηνοτροφία και έδιναν μεγάλη βαρύτητά στην ποιότητα του κρέατος. Έτσι κι εγώ πήρα την αγάπη αυτή και την έκαναν κτήμα μου, δίνοντας όλη μου την ενέργεια στο να την εξελίξω.

 

Οι υψηλές απαιτήσεις σου έπαιξαν ρόλο στον τρόπο που διοικείς την φάρμα;
Εννοείται. Βέβαια οι απαιτήσεις είναι το αποτέλεσμα μιας κατάστασης. Η γνώση και οι σπουδές μου στο θέμα του κρέατος έχτισαν την σκέψη και τις απαιτήσεις μου. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η επαφή μου με τους καταναλωτές, όπου παρατηρώντας τις ανάγκες και τις δικές τους επιλογές σε επίπεδο διατροφής, διαμορφώνω και την στρατηγική που θα ακολουθήσω, ώστε να εκτρέφω τα ζώα με συγκεκριμένο τρόπο και να τα διαθέτω ως τελικό προϊόν στους καταναλωτές.

 

Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς μου πρόσφερε τη δυνατότητα να δω τα όρια και τη δύναμη μου.

 

Ποιο είναι το αντικείμενο των σπουδών σου;
Τελείωσα την «Σχολή Κρεοπωλών» στην Θεσσαλονίκη όπου έλαβα όλο το γνωστικό κομμάτι που απαιτεί ο κλάδος, ενώ παρακολούθησα και αρκετά σεμινάρια. Η κοπή του κρέατος και λεπτομερή γνώση όλων των σημείων των ζώων, είναι μια σύνθετη κατάσταση. Απαιτεί χρόνο και φυσικά πράξη. Μέσα από την πράξη, τον πειραματισμό και τις δοκιμές εξελίχθηκα τόσο στην κοπή όσο και στη δημιουργία παρασκευών, γεγονός που με κάνει υπερήφανο. Επιπλέον, φοίτησα στην «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή» παρακολουθώντας πολύωρα σεμινάρια που σχετίζονται με την σωστή εκτροφή του ζώου και την ελευθερία του, ώστε να διοικώ τη μονάδα όχι μόνο με την εμπειρία αλλά και με τις γνώσεις.

 

Μίλησε μας και για την περίφημη φάρμα Αμαραντίδη.
Η μονάδα εκτροφής των ζώων μας βρίσκεται στην περιοχή της Καλλιφύτου και στο Λυκοδιάσελο σε υψόμετρο 900 μέτρων, στα βόρεια του Νομού Δράμας. Στη φάρμα εκτρέφονται ράτσες κρέατοπαραγωγής Limousine, τα οποία κι έχω εξελίξει προσαρμόζοντας την διατροφή των ζώων και της κινητικής τους κατάστασης στις ανάγκες της ζήτησης των διατροφικών προτιμήσεων των πελατών, ενώ επίσης η φάρμα διαθέτει και την ράτσα Wagyu. Προτεραιότητα μας είναι οι συνθήκες ζωής των ζώων να διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του κρέατος, προσφέροντας το μέγιστο δυνατό σε γευστικότητα και θρεπτική αξία. Για αυτόν τον σκοπό επιλέγουμε άριστες πρώτες ύλες από καρπούς και φυτικές ύλες της ελληνικής γης, ενώ οι χώροι της φάρμας εξασφαλίζουν την σωστή διαβίωση των ζώων.

 

Ποιο ήταν για εσένα το κομβικό σημείο ώστε να εξελίξεις την τέχνη σου και να ασχοληθείς με το dry aging;
Ξεκίνησε ως χόμπι για την προσωπική απόλαυση της παρέας μου. Πειραματίστηκα στην διαδικασία δημιουργίας και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Όταν αποφάσισα να το εντάξω και στην επιχείρηση μου προμηθεύτηκα το 2016 και το κατάλληλο ψυγείο ωρίμανσης, το πρώτο στη πόλη της Δράμας, ώστε η όλη διαδικασία να διέπετέ από επαγγελματισμό και μεράκι.

 

Εστιάζοντας στην μακροσκελή πορεία σου τον κλάδο βλέπουμε ότι ασχολήθηκες και με το διαγωνιστικό κομμάτι. Μίλησε μας για αυτή σου την απόφαση.
Ναι έχω πάρει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κατακτώντας δυο διακρίσεις, μία στην Ελλάδα και μία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμμετοχή μου πρόσφερε τη δυνατότητα να δω τα όρια μου, να έρθω σε επαφή με άλλους επαγγελματίες και καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, και να συγκρίνω την δουλεία μου (στη φάρμα και στο κρεοπωλείο) σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ήταν και θα είναι ωφέλιμο για εμένα γιατί με βοηθάει να βλέπω τη δύναμη μου, ώστε να εξελίσσομαι συνεχώς. Είναι σημαντικό να έχω γνώσεις στο που βρίσκομαι γιατί αυτό ορίζει που θέλω να φτάσω.