Kostas Ntinos: Πράξη & Θεωρία. Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ντίνος υπεύθυνος του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Πράξη και Θεωρία», που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Δράμας, μας μιλάει εφ’ όλης της ύλης και μας αναλύει την σκέψη του σε σημαντικά ζητήματα.

 

Το φροντιστήριο «Πράξη και Θεωρία» έχει δράση από το 2004 στο χώρο της εκπαίδευσης. Πείτε μας λίγα λόγια για την προσφορά και την παροχή υπηρεσιών που προσφέρετε?
Το φροντιστήριο παρέχει μια ολοκληρωμένη παροχή υποστήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς, έχοντας όλα τα μαθήματα του γυμνασίου και του λυκείου. Παράλληλα, φροντίσαμε να υπάρχουν στο φροντιστήριο και άλλες υπηρεσίες, όπως πληροφορική, ενώ προσπαθήσαμε να είναι στοχευμένη η βοήθεια μας στους μαθητές, εκδίδοντας βιβλία ειδικά για φροντιστηριακή εκπαίδευση στα οποία καταφέραμε εγώ και οι συνεργάτες μου να συμπτύξουμε το σύνολο της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων, διευκολύνοντας σημαντικά το έργο της μελέτης των μαθητών. Τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς σε συνεννόηση με τη διεύθυνση δημιουργούνται τμήματα συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχολογικής υποστήριξης.

 

Είστε συγγραφέας με ήδη 11 βιβλία στο ενεργητικό σας τα οποία και αξιοποιείτε προς όφελος των παιδιών που βρίσκονται στις δομές σας. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ιδιωτική εκπαίδευση θεώρησα ότι πρέπει να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Θεωρώ ότι πρώτα πρέπει ο εκπαιδευτικός να εμπεδώσει σωστά την διδακτέα ύλη και να εντρυφήσει στο αντικείμενο, να το αποκωδικοποιήσει και να το προσφέρει εύληπτο στον μαθητή. Αυτή είναι και η λογική της συγγραφής, η οποία όπως είπα στοχεύει στη βοήθεια του μαθητή. Γι’ αυτό και είναι διαφορετικά από τα βοηθήματα του εμπορίου. Είναι πιο στοχευμένα και απευθύνονται ακριβώς στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Θεωρώ ότι στα πλαίσια της γενικότερης απελευθέρωσης των μέτρων, είναι ανεδαφικό να παραμένουν οι δεσμεύσεις μόνο για τους ΑΜΕΑ.

 

Ο αριθμός των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών αυξάνεται συνεχώς. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Είναι η ανάγκη των γονέων για στροφή στην πιο εξειδικευμένη προσέγγιση δημιουργικής ψυχαγωγίας και διασκέδασης ή το θέμα είναι πιο σύνθετο;
Τα κέντρα απασχόλησης καλύπτουν την ανάγκη της μέσης Ελληνικής οικογένειας να απασχοληθεί το παιδί δημιουργικά τις ώρες που οι γονείς εργάζονται. Τα παιδιά έχουνε τη δυνατότητα να αξιοποιούν ευεργετικά την ώρα τους, αναπτύσσοντας δεξιότητες που λειτουργούν ευεργετικά και στην ψυχολογία και την εκπαίδευσή τους όπως και στην κοινωνικοποίηση τους. Επιπλέον, στα κέντρα απασχόλησης γίνεται μία προσέγγιση και ως προς την μελέτη, κι αυτό είναι ωφέλιμο διπλά και λόγω της συγκροτημένης δουλειάς που γίνεται αλλά και για τον χρόνο που εξασφαλίζουμε στους γονείς από αυτή τη δραστηριότητα .

 

Πόσο σημαντική είναι για τα ΚΔΑΠ η ύπαρξη ειδικών χώρων;
Σαφώς και ο χώρος παίζει τεράστια σημασία αλλά είναι δύσκολο σε ένα αστικό περιβάλλον να βρεθούν αυτοί οι χώροι που θα απευθυνόταν στο σκοπό του ΚΔΑΠ. Οπότε προσαρμοζόμαστε στα αστικά ακίνητα κυρίως μαγαζιά, προσπαθώντας να τα διαμορφώσουμε ώστε να εξυπηρετούν τους σκοπούς του ΚΔΑΠ αλλά ταυτοχρόνως να είναι κι ένας φιλικός χώρος για το παιδί. Επιπλέον, οι χώροι του ΚΔΑΠ, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και σε παιδιά που ενδεχομένως να έχουν κινητικά προβλήματα ή κάποια άλλη ελαφρά αναπηρία.

 

 

Μας αναφέρατε ότι εκτός από τις δύο δομές των ΚΔΑΠ τυπικής εκπαίδευσης διαθέτετε και δύο δομές για ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το τι ακριβώς δουλειά γίνεται σε αυτές τις δομές, καθώς και τι έχει να κερδίσει ένα παιδάκι ΑΜΕΑ μακροπρόθεσμα από εσάς;
Όσον αφορά το κομμάτι ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ είμαστε πρωτοπόροι γιατί ιδρύσαμε το πρώτο ιδιωτικό ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στην Ελλάδα και καινοτομούμε, διότι πιστεύουμε ότι στα παιδιά αυτά μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες που να κάνουν τη ζωή τους πραγματικά πιο ευχάριστη, αλλά ταυτοχρόνως και πιο εύκολη. Έτσι λοιπόν, εντάξαμε από την αρχή και στις δράσεις μας και την επαφή με ζώα όπως άλογα ώστε να κάνουν ιππασία, ενώ χρησιμοποιούμε και σκυλιά θεραπείας. Έχουμε ένα απολύτως εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες, αλλά το κυριότερο είναι ότι το προσωπικό μας αγκαλιάζει αυτά τα παιδιά με αγάπη, διότι τα άτομα με αναπηρία αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να νιώσουν ότι είναι ενταγμένα και ότι τα αντιμετωπίζουμε ως ίσους, όπως και είναι. Στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας στοχεύει και η δημιουργία νέων ιδιόκτητων δομών σε περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο.

 

Ως πανελλήνιος πρόεδρος ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ θα θέλαμε την τοποθέτηση σας για το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για το θέμα των ανεμβολίαστων παιδιών. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση επί του θέματος;
Καταρχάς να πω ότι συμμετείχαμε σε μία παραγωγική συζήτηση με το υπουργείο όσον αφορά τις πτυχές του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Πιστεύω πως το νέο θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και σίγουρα επιζητούμε όλοι την λύση αυτών. Πάγια θέση μου είναι ότι θα έπρεπε να είναι ελεύθερη επιλογή κάθε ανθρώπου το αν θέλει να εμβολιαστεί, και πραγματικά θεωρώ ότι γίνεται στην περίπτωση την δική μας μία διάκριση. Σχετικά με αυτό πρέπει να πω πως και ο συνήγορος του πολίτη συντάσσεται με εμάς -στο ότι δηλαδή οι ανεμβολίαστοι ΑΜΕΑ δεν μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα των ΚΔΑΠ και ΚΔΗΦ το χαρακτηρίζει ως διάκριση, καθώς οπουδήποτε αλλού όπως και στα σχολεία μέχρι πρότινος εισέρχονταν με ένα rapid test, και πλέον χωρίς καν μάσκα. Θεωρώ ότι η πρόθεση που συνέβη αυτή η διάκριση από το υπουργείο ήταν αγνή ώστε να προστατευτούν ουσιαστικά αυτά τα άτομα, καθώς κάποια διαθέτουν υποκείμενα νοσήματα, το αποτέλεσμα των μέτρων δεν ήταν το επιθυμητό όμως, γιατί οι άνθρωποι αυτοί που δεν θέλησαν να κάνουν το εμβόλιο ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Θεωρώ ότι στα πλαίσια της γενικότερης απελευθέρωσης των μέτρων, είναι ανεδαφικό να παραμένουν οι δεσμεύσεις μόνο για τους ΑΜΕΑ.