Θεόφιλος Κωστούλας – Η δύναμη της τροφής.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά; Γιατί οι ιώσεις δεν μας ταλαιπωρούν όλους με την ίδια συχνότητα; Σίγουρα η διατροφή είναι μία παράμετρος που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Θεόφιλος Κωστούλας επιστήμονας διατροφολόγος-διαιτολόγος, μας εξηγεί τη σημαντικότητα του θέματος και μας κατευθύνει ώστε να επιλέγουμε τροφές που εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν και την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στις ιώσεις, σε μια εποχή τόσο δύσκολη λόγω της ύπαρξης της ιογενούς λοίμωξης Covid-19, που για μια ακόμη χρονιά δηλώνει δυναμικά το παρόν.

Πόσο επηρεάζει η διατροφή την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος?

Η διατροφή είναι το σύνολο των τροφών που ένας άνθρωπος καταναλώνει, και φυσικά επηρεάζει και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των τροφίμων που περιέχουν μίκρο και μάκρο θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας στον οργανισμό βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα οποία μετά την απορρόφηση τους βοηθούν στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πόσο σημαντική είναι η ποιότητα της τροφής?

Η ποιότητα είναι το Α και το Ω, καθώς είναι εκείνη που καθορίζει και την ποιότητα των βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Η ποιότητα εμπεριέχει πολλούς παράγοντες στο σύνολο της. Ξεκινά από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του τροφίμου, τις συνθήκες ανάπτυξης του, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει και το πως αποθηκεύτηκε το τρόφιμο. Όλα αυτά είναι που επηρεάζουν τα ενδογενή χαρακτηριστικά των τροφίμων, όπως την ασφάλεια του, την διατροφική του αξία, την υφή, την γεύση, την οσμή, το χρώμα του, το πόσο φρέσκο είναι κλπ.

Είμαι υπέρ της υγείας και υποστηρικτής όλων των τρόπων ώστε να υπάρχει υγεία και ισορροπία στον οργανισμό του κάθε ανθρώπου.

Μέσω της διατροφής μπορεί κάποιος προληπτικά να θωρακίσει τον οργανισμό του ενάντια στις ιώσεις?

Φυσικά! Αυτό προϋποθέτει κατανάλωση τροφίμων που προσφέρουν καλές θερμίδες στον οργανισμό και μπορούμε να τις βρούμε στα φρούτα, στις σαλάτες, στα υγιεινά σνακ κτλ., τονίζοντας πως καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές της τρέχουσας εποχής, αποφεύγοντας τις τροφές του θερμοκηπίου.

Μία σωστή και πλήρης διατροφή τι ακριβώς περιλαμβάνει?

Μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να στηρίζεται στην μεσογειακή πυραμίδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, στην ποσότητα και στην συχνότητα. Για παράδειγμα, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, όσπρια κοκ. καθώς και σωστή ενυδάτωση.

Η διατροφή πρέπει να σχεδιάζεται για το κάθε άτομο σύμφωνα με τις ανάγκες του, και ύστερα από μετρήσεις.

Μπορεί να συνδυαστεί η ισορροπημένη διατροφή ταυτόχρονα με κάποια δίαιτα?

Φυσικά και μπορεί. Ένας επιστήμονας διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να σχηματίσει ένα διαιτολόγιο το οποίο θα είναι στηριγμένο στους κανόνες της διατροφής και ταυτόχρονα θα είναι και υποθερμιδικό, βοηθώντας τον εκάστοτε πελάτη να μειώσει το βάρος του χωρίς να καταπονηθεί ο οργανισμός του και φυσικά να μην ξαναπάρει στο μέλλον το βάρος που έχασε. Ωστόσο, η διατροφή πρέπει να σχεδιάζεται για το κάθε άτομο σύμφωνα με τις ανάγκες του, και ύστερα από μετρήσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες του διαδικτύου που σίγουρα διαταράσσουν τον οργανισμό και την άμυνα στο σύνολο της.

Ποια είναι η άποψη σου για τα συμπληρώματα διατροφής?

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν καταναλώνουν τις απαραίτητες τροφές ώστε να καλύψουν τη ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, οπότε εκεί ναι είμαι θετικός για να στηριχθεί ο οργανισμός. Είμαι υπέρ της υγείας και υποστηρικτής όλων των τρόπων ώστε να υπάρχει υγεία και ισορροπία στον οργανισμό του κάθε ανθρώπου.

Δώσε μας μία διατροφική συμβουλή που θεωρείς ότι είναι σημαντική ώστε να τη γνωρίζει κάποιος.

Το σημαντικότερο είναι να μην αποκλείει κάποιος κατηγορίες τροφίμων από τη διατροφή του, να ενυδατώνεται επαρκώς και να έχει στη σκέψη του ότι μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ένας άνθρωπος με φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να διατηρεί το βάρος του έχοντας απόκλιση 2 κιλών (πλην ή συν).