Αμυντικός αναλυτής μιλά για το δυστύχημα στη Λιβύη – «Ήταν πρόχειρα σχεδιασμένη…Δεν εκτιμήθηκε ο κίνδυνος»

Ταξίαρχος εν αποστρατεία και αμυντικός αναλυτής, μιλά σε εκπομπή του Mega, επισημαίνοντας τα μελανά σημεία της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, η οποία οδήγησε στο θάνατο πέντε Έλληνες που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα προσφοράς αρωγής στους εκεί πλημμυροπαθείς.

 

«Ήταν πρόχειρα σχεδιασμένη…Δεν εκτιμήθηκε ο κίνδυνος»

 

Στην εκπομπή του Mega βρέθηκε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία και αμυντικός αναλυτής κ. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, σχολιάζοντας αναλυτικά την οργάνωση της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, διευκρινίζοντας και όλα τα μελανά της σημεία. Παράλληλα μέσω της τοποθέτησης του, προσπάθησε να απαντήσει και σε σημαντικά ερωτήματα για την μεταφορά της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

 

Πιο αναλυτικά ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης σχολίασε πως: «Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα».

 

Εν συνεχεία υπογράμμισε πως: «Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος επικίνδυνος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές»

 

«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου “πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας”, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει».

 

Η ύπαρξη φωτογραφικού υλικού

Το γεγονός της ύπαρξης φωτογραφιών της ελληνικής αποστολής που δημοσιεύτηκαν, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον έμπειρο κ. Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, ο οποίος σχολίασε το γεγονός: «Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης».

 

 

Η οργάνωση της αποστολής και οι ελλιπείς πληροφορίες

Στην συνέχεια της τοποθέτησης του ο εν αποστρατεία Ταξίαρχος αναφέρθηκε και στην οργάνωση της αποστολής, σχολιάζοντας πως δεν υπήρξαν αρκετές πληροφορίες: «Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή».

 

Οι έρευνες της ΕΥΠ για το δυστύχημα

Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος που σημειώθηκε στη Λιβύη εξετάζει η ΕΥΠ, προκειμένου να ρίξει φως σε όλες τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στο να χάσουν τη ζωή του τα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής. Μάλιστα ένα από τα σενάρια που ερευνά η ΕΥΠ, είναι η ελληνική αποστολή να δέχθηκε χτύπημα από κάποιες αντίπαλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ντέρνα.

 

Στο μικροσκόπιο ωστόσο έχει μπει και το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς στο πίσω μέρος του έχουν εντοπιστεί κάποιες μεγάλες τρύπες, που δεν είναι σαφές το πώς προκλήθηκαν. Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν το όχημα τηρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

 

Η κατάσταση των τραυματιών

Δέκα από τους τραυματίες της ελληνικής αποστολής νοσηλεύονται στο 401, δύο στο Ναυτικό Νοσοκομείο και ένας παραμένει στη Λιβύη. Οι τρεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο οι ζωές τους δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη που κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης εκτινάχθηκε μαζί με τον οδηγό από το παρμπρίζ και φέρει πολλαπλά τραύματα στο σώμα του με σοβαρότερο αυτό της λεκάνης, αλλά και ένας λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός οι οποίοι είναι με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.