Απίστευτη ανακάλυψη – Εντοπίστηκε ψάρι με διαφανές κεφάλι (video)

Η θάλασσα δε σταματά να μας εκπλήσσει, και αυτή τη φορά συμβαίνει μέσω των αποτελεσμάτων μιας ανακάλυψης.

 

Κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί και παρατηρηθεί σπάνια ψάρια τόσο σε είδος όσο και σε όψη. Ωστόσο έκπληξη και θαυμασμό έχει προκαλέσει ένα είδος ψαριού που εμφανίστηκε στον ωκεανό κι έχει διάφανο κεφάλι.

 

Το θαλάσσιο πλάσμα είναι γνωστό με το όνομα «barreleye» (σ.σ: εκ των αγγλικών λέξεων «βαρέλι» και «μάτι») έχει διαφανές κεφάλι και τα μάτια του κάλλιστα θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με φακούς. Συγκεκριμένα τα ψάρια αυτά διαθέτουν τηλεσκοπικά μάτια, τα οποία κυριαρχούν και προεξέχουν από το κεφάλι, αλλά περικλείονται μέσα σε έναν μεγάλο διαφανή θόλο από μαλακό ιστό. Γενικά κοιτάζουν προς τα πάνω, αλλά μπορούν επίσης να κατευθύνονται προς τα εμπρός. Για να εξυπηρετήσουν καλύτερα την όρασή τους, τα ψάρια αυτά έχουν μεγάλα, διαφανή κεφάλια σε σχήμα θόλου. Αυτό προφανώς επιτρέπει στα μάτια να συλλέγουν ακόμη περισσότερο προσπίπτον φως και πιθανότατα προστατεύει τα ευαίσθητα μάτια από τονηματοκύστεις (τσουξίματα) των σιφωνοφόρων , από τις οποίες πιστεύεται ότι κλέβει τροφή το ψάρι αυτό. Επιπρόσθετα, η πράσινη απόχρωση (η οποία στην πραγματικότητα προέρχεται από μια κίτρινη χρωστική ουσία) λειτουργεί ως γυαλιά ηλίου, για να τα βοηθά να εντοπίσουν το θήραμά τους.

 

Όπως είπε στον Guardian, ο Μπρούς Ρόμπινσον, βιολόγος βαθέων υδάτων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων Monterey Bay στην Καλιφόρνια: «Αυτά τα συγκεκριμένα ψάρια είναι ένα βήμα μπροστά. Η χρωστική που έχουν στα μάτια, τους επιτρέπει να διακρίνουν μεταξύ του ηλιακού φωτός και της βιοφωταύγειας».

«Ξαφνικά φώτισε και εκεί είδα ότι μπορούν να περιστρέψουν τα μάτια τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια μπορούν να παρακολουθούν το θήραμα που παρασύρεται στο νερό μέχρι να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το στόμα τους».