Covid19: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα με την νέα μετάλλαξη «Κένταυρος» – Τι πρόκειται να ακολουθήσει – Τα πάντα για τα εμβόλια

Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος ασθενής που φέρει τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, «Κένταυρος». Ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

 

Ο πρώτος ασθενής στην Ελλάδα που νοσεί από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού «Κένταυρος» επιβεβαιώθηκε, και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το πρώτο αυτό κρούσμα ώστε να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες. Παράλληλα σήμερα 14/9 ξεκινούν και οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

 

Η μετάλλαξη «Κένταυρος»

Πρόκειται για μία υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, και σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα αυτή παραλλαγή είναι πιθανόν να μας απασχολήσει περισσότερο τον προσεχή χειμώνα. Μάλιστα το γεγονός αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό στο iatropedia.gr. Αξιοσημείωτο είναι πως η εμφάνιση της μετάλλαξης αυτή έχει επικρατήσει σε περιορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ έχει εντοπιστεί σε περισσότερες.

 

Σε αναφορά του επί του θέματος ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει να επικρατήσει σε άλλη χώρα εκτός από κάποιες περιοχές στην Ινδία. Παραμένει ως παραλλαγή “ενδιαφέροντος” και δεν έχει αναβαθμιστεί σε παραλλαγή “ανησυχίας”. Κι αυτό γιατί -εκτός από περιοχές στην Ινδία- δεν έχουμε δει σε καμία άλλη χώρα που έχει εντοπιστεί η “Κένταυρος”, να έχει επικρατήσει. Ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη δηλαδή, δεν έχει προκαλέσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Προς το παρόν είναι υπό παρακολούθηση».

 

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ η νέα παραλλαγή «Κένταυρος», η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, εντοπίστηκε και στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, η νέα αυτή παραλλαγή υπάρχει ενδεχόμενο να μην προκαλέσει τη χειμερινή έξαρση του κορονοϊού, ενώ ανέφερε πως «δεν είναι απίθανο να εντοπιστούν στο άμεσο μέλλον και άλλα κρούσματα από την παραλλαγή αυτή στην Ελλάδα».

Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως «Η Ελλάδα δεν είναι στην πρώτη γραμμή στην εξάπλωση της παραλλαγής Κένταυρος. Υπάρχουν χώρες που έχουν την παραλλαγή αυτή εδώ και ένα με δύο μήνες και δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα».

 

Πρωτοπόρα στην ΕΕ η Ελλάδα, στη χορήγηση των νέων εμβολίων

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια στα άτομα άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών (σύμφωνα πάντα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών). Μάλιστα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ξεκινούν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γκίκα Μαγιορκίνη οι εμβολιασμοί θα καταφέρουν σίγουρα να περιορίσουν τα περιστατικά σοβαρής νόσησης, ή μοιραίας έκβασης από Covid-19, αλλά όχι και τη διασπορά που αναμένεται με το νέο φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα. Επίσης ανέφερε πως:

«Ο ρόλος του εμβολιασμού είναι να μειώσει την επίπτωση σε άτομα υψηλού κινδύνου. Δεν ξέρουμε πόση επίδραση μπορεί να έχει στη διασπορά, αλλά σίγουρα θα έχει μεγάλη και σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα της νόσου».

 

Σχετικά με το αν η επόμενη γενιά εμβολίων που καλύπτουν και τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού θα καταφέρουν να μειώσουν τη διασπορά, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

 

«Υπάρχει πολύ μεγάλη φιλολογία γύρω από αυτό. Εγώ κρατάω πολύ μικρό καλάθι για το εάν και κατά πόσον θα μπορέσουμε με ένα εμβόλιο να μειώσουμε και να περιορίσουμε τη διασπορά. Κι αυτό γιατί ο ιός προσβάλλει το επιθήλιο του ανώτερου αναπνευστικού, το οποίο δεν έχει έντονη ανοσολογική απάντηση. Δηλαδή παραδοσιακά το επιθήλιο του ανώτερου αναπνευστικού προσβάλλεται από μικροοργανισμούς για τους οποίους δεν έχουμε και πολύ καλά εμβόλια. Και του μηνιγγιτιδοκόκκου και του πνευμονιοκόκκου τα εμβόλια, δεν μπορούν να κόψουν τον αποικισμό. Πιο απλά, δεν έχουμε ενδείξεις ότι μπορούμε να αναπτύξουμε εμβόλια τα οποία να σταματήσουν τον αποικισμό ή τη μόλυνση στο ανώτερο αναπνευστικό. Και τα ρινικά εμβόλια δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα. Μόνο ένα από αυτά έχει πάρει αδειοδότηση στην Κίνα».