Δεν αφορά ακόμα τους Έλληνες το δορυφορικό ίντερνετ «Starlink»

Δεν ενδιαφέρει ακόμη τους Έλληνες το δορυφορικό ίντερνετ της Starlink, το οποίο ανήκει στο SpaceX και έχει επικεφαλής τον Elon Musk.

 

Τι είναι το «Starlink»

Το «Starlink» είναι σύστημα δορυφόρων που κατασκευάζεται από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου, και θα αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους. Η κατασκευάστρια εταιρεία σχεδιάζει επίσης να πουλήσει μερικούς από τους δορυφόρους για στρατιωτικούς και επιστημονικούς ή διερευνητικούς σκοπούς.

 

Η ανάπτυξη του προγράμματος ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ένα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικοί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Από το 2020, η SpaceX εκτοξεύει 60 δορυφόρους ανά φορά, με στόχο την ανάπτυξη των 1.584 δορυφόρων για την παροχή διαδικτύου παγκοσμίως έως τα τέλη του 2021-2022.

 

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Starlink στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Starlink Ελλάδας, για τη δεύτερη εταιρική χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών και τα καθαρά αποτελέσματα είναι πολύ πιο περιορισμένα από ότι θα περίμενε κανείς. Πιο αναλυτικά, η Starlink Ελλάδας εμφανίζεται να έχει μειωμένο κύκλο εργασιών κατά περίπου 5 φορές, σε μόλις 6.500 ευρώ την περίοδο του 2022, σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, η εταιρεία εμφανίζει έξοδα και ζημίες 6.100 ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 324 ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες σε 295 ευρώ.

 

Ο Samuel Gibbs IV, διαχειριστής της εταιρείας και αντιπρόεδρος λειτουργιών της μητρικής SpaceX, έχει αποφασίσει να μην κοινοποιεί τα στοιχεία για τον αριθμό των συνδρομητών της στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, στις 50 χώρες που καλύπτει μέσω ενός δικτύου 4.000 δορυφόρων, υπολογίζεται ότι διαθέτει συνολικά 1,5 εκατ. συνδρομητές, συνυπολογίζοντας ιδιώτες και επιχειρήσεις.

 

Να σημειωθεί πως το δορυφορικό ίντερνετ αφορά κυρίως εκείνους που ζούνε και δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε οπτική ίνα. Από την άλλη όμως, πολλοί είναι οι πάροχοι που επενδύουν σε αυτές τις περιοχές πια και προσφέρουν και ανταγωνιστικές τιμές. Το γεγονός λοιπόν αυτό, κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διείσδυση του δορυφορικού στην αγορά.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, προφανώς, η Starlink να προχωρήσει σε νέες μειώσεις τιμών, περιορίζοντας το κόστος αγοράς του εξοπλισμού σε 300 από 400 ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία κατάργησε και τα συμβόλαια, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιον να έχει μηνιαία συνδρομή. Πλέον με 60 ευρώ το μήνα, που είναι το πάγιο, και με 15 ευρώ έξτρα νοικιάζει κάποιος τον εξοπλισμό το μήνα, κι έχει πρόσβαση στο ίντερνετ από κάθε σημείο της χώρας.

 

Το δορυφορικό Ίντερνετ της Starlink επιτρέπει ταχύτητες download 250 Mbps, που, ανάλογα την τοποθεσία, ενδέχεται να αυξηθούν σε 400 Mbps. Αντίστοιχα, η μέση ταχύτητα up-load είναι στα 14 Mbps.