Γερμανός πολιτικός αποκάλεσε τον Ερντογάν «Αρουραίο των υπονόμων» – Εξοργισμένη η Τουρκική πλευρά

Εξοργισμένη η Τουρκική πλευρά μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της γερμανικής Βουλής που χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων».

 

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της γερμανικής Βουλής που χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων».

 

Τι συνέβη

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία ο Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι -ο οποίος προέρχεται από το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι προκάλεσε τις προσφυγικές ροές, χαρακτηρίζοντάς τον «αρουραίο των υπονόμων». Στη συνέχεια ο βουλευτής Κουμπίτσκι, προειδοποίησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην «ανοίξει ξανά την αγκαλιά της» σε περίπτωση που υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας. Μάλιστα ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγινε έντονη διαμαρτυρία από Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με το συμβάν.

 

Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανγιού Μπιλγκίτς

«Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, του αντιπροέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, για τον πρόεδρό μας (τον Ερντογάν) σε ομιλία του στην προεκλογική εκστρατεία της Κάτω Σαξονίας».

 

Ο Κουμπίτσκι «στερείται παντελώς πολιτικής ηθικής και υπευθυνότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «τέτοιες απρεπείς δηλώσεις δίνουν μια ιδέα για το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Κουμπίτσκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητά του».