Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναβάλει την πληρωμή χρέους για 24 μήνες λόγω του πολέμου

Αρκετές εκκρεμείς εκδόσεις ευρωομολόγων αξίας 19,5 δισ. Δολαρίων, με λήξη το 2022-2033, κατέχει η Ουκρανία.

 

Την αναβολή της αποπληρωμής των ευρωομολόγων της και της πληρωμές τόκων για 24 μήνες από την 1η Αυγούστου, σκοπεύει η Ουκρανία σύμφωνα με κυβερνητικό ψήφισμα την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας με όλες της τις δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αναβολή πληρωμών έως τις 15 Αυγούστου, ενώ υποσχέθηκε πρόσθετους τόκους για τις αναβληθείσες πληρωμές. Παράλληλα, σχεδιάζει να αναβάλει και την πληρωμή δικαιωμάτων που συνδέονται με την πορεία του ΑΕΠ για τον Αύγουστο του 2024 από τον Μάιο του 2023.

Η Ουκρανία κατέχει αρκετές εκκρεμείς εκδόσεις ευρωομολόγων αξίας περίπου 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με λήξη το 2022-2033 που πρόκειται να αναβληθούν για το 2024-2035 αντίστοιχα.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, Tymofiy Mylovanov, προέτρεψε μάλιστα τους ξένους εταίρους να αυξήσουν την οικονομική τους υποστήριξη για την Ουκρανία ώστε να βοηθήσουν τη χώρα να αποτρέψει μια επιπλέον κρίση. Αξιοσημείωτο είναι πως η χώρα λόγω της εισβολής της Ρωσίας έχει αύξηση των δαπανών της σε αντίθεση με τα έσοδα της τα οποία έχουν μειωθεί.