Η πύρινη λαίλαπα «καταπίνει» τη νήσο Μάουι στη Χαβάη: 11.000 άνθρωποι ήδη απομακρύνθηκαν – Δεκάδες οι νεκροί

Δραματική είναι η κατάσταση στη νήσο Μάουι, στη Χαβάη. Ήδη απομακρύνθηκαν 11.00 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 36 άτομα έχασαν την ζωή τους.

 

Φλέγεται η νήσος Μάουι στη Χαβάη των ΗΠΑ στην οποία ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Λόγω της κατάστασης το νησιωτικό σύμπλεγμα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου πολλοί κάτοικοι και τουρίστες έτρεξαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες.

+

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών: «Καθώς οι προσπάθειες πυρόσβεσης συνεχίζονται, 36 συνολικά θάνατοι ανακαλύφθηκαν σήμερα εν μέσω της ενεργής πυρκαγιάς στη Λαχάινα. Δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες προς το παρόν».

 

Εκκενώθηκαν περιοχές

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών της Χαβάης, Εντ Σνάιφεν, σε συνέντευξη Τύπου: «πάνω από 11.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Μάουι την Τετάρτη».

 

Και καθώς ο πύρινός κλοιός στένευσε σημαντικά, την Τετάρτη, χιλιάδες ταξιδιώτες έσπευσαν να εκκενώσουν το νησί καθώς οι αξιωματούχοι κάλεσαν τους μη κατοίκους να το εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό.

 

Να σημειωθεί όμως, πως παρόλο των προειδοποιήσεων για να εγκαταλείψουν το νησί, ορισμένα αεροπλάνα που έφευγαν από το Μάουι την Τετάρτη είχαν άδειες θέσεις, καθώς το κλείσιμο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων δυσκόλεψε για κάποιους το δρόμο προς το αεροδρόμιο. Την πληροφορία έδωσε ο Σνάιφεν, σημειώνοντας ότι οι δρόμοι έχουν πλέον ως επί το πλείστον ανοίξει ξανά.

 

Από την άλλη πλευρά, η κομητεία Μάουι για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να φύγουν, οργάνωσε λεωφορεία για να μεταφέρουν περισσότερα από 400 άτομα στο αεροδρόμιο την Τετάρτη, όπως είπε. Οι αεροπορικές εταιρείες βοήθησαν επίσης με μεγαλύτερα αεροπλάνα, μειώνοντας τις τιμές και προσθέτοντας επιπλέον δρομολόγια.

 

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι θα διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο Kahului καθώς περιμένουν τις πρωινές πτήσεις, σύμφωνα με τον Σνάιφεν. Περίπου 1.500 άτομα αναμένεται να πετάξουν από το αεροδρόμιο αύριο, σημείωσε.

 

Σκηνές χάους

Η Κλερ Κεντ, της οποίας η το σπίτι της κάηκε στη Λαχέινα, περιέγραψε στο CNN το σκηνικό χάους, μιλώντας για απεγνωσμένους ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μποτιλιάρισμα και «φλεγόμενα αυτοκίνητα στις δύο πλευρές ενός δρόμου».

 

Ήδη δεκάδες άνθρωποι χρειάστηκαν κατεπείγουσα ιατρική βοήθεια, με τα νοσοκομεία του νησιού να έχουν κατακλυστεί από εγκαυματίες και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού.

 

Τις σκηνές χάους δημοσιοποίησαν, μέσω ερασιτεχνικών βίντεο, τουρίστες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αποτυπώνουν τον τρόμο και τον πανικό που επικρατεί σε αρκετές περιοχές.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage, αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Χαβάη. Όσον αφορά την κατάσταση της φωτιάς, τα πύρινα μέτωπα ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους που συνόδευαν τον κυκλώνα Ντόρα, ο οποίος πέρασε πάντως αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το νησιωτικό σύμπλεγμα.