Οι 3 κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη δολοφονική επίθεση των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Μετά την δολοφονική επίθεση των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια που στοίχισε τη ζωή του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση των κατηγορουμένων συνεχίζονται, βγαίνοντας στο φως των ερευνών νέα στοιχεία. Και ενώ οι εξελίξεις δε σταματούν, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει σταδιακά μια σειρά πρωτοβουλιών.

 

Ωστόσο τα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα είναι πολλά και η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική στους χειρισμούς που έγιναν, ζητώντας την άμεση παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου.

 

Από την κυβέρνηση μιλούν για κινήσεις σε τρία επίπεδα

Οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας συνεχίζονται πυρετωδώς, ώστε η ΕΛ.ΑΣ να συγκεντρώσει κάθε δυνατή λεπτομέρεια που θα εμπλουτίσει την πολυσέλιδη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των κατηγορούμενων, με σκοπό να αποδοθούν οι ευθύνες. Φυσικά το καίριο ερώτημα για το πως κατάφεραν οι χούλιγκαν παρά τις προειδοποιήσεις να διασχίσουν σχεδόν τη μισή  χώρα με αυτοκίνητα τους και να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ακόμη παραμένει αναπάντητο.

 

Επί του θέματος, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν πως ξεκίνησε η διενέργεια εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των αλλοδαπών οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

 

Όσον αφορά τις έρευνες σχετικά με την αναζήτηση του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη, παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη ώστε να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί. Μάλιστα χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του εκλιπόντος. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η αστυνομία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπιστεί ο δράστης της δολοφονίας και να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα που εμπλέκεται στην υπόθεση».

 

Να σημειωθεί πως ανοίγει μεγάλος διάλογος για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα οπαδικής βίας. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει ήδη αυστηροποιηθεί, πλέον πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν ακόμη πιο δραστικά και σκληρά μέτρα για την τιμωρία των δραστών τέτοιων κακουργηματικών πράξεων.

 

Πώς απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη στα πυρά της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα σοβαρά λάθη που έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής, μιλώντας για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα, με τα κυβερνητικά στελέχη να στέλνουν ηχηρό μήνυμα πως θα γίνουν οι δέουσες κινήσεις ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τον άδικο θάνατο του 29χρονου. Δεδομένο πάντως είναι πως τα πυρά από την αντιπολίτευση θα συνεχιστούν, καθώς μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων ζητούν απαντήσεις.

 

Από πλευράς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, έχει γίνει αντιληπτό πως υπήρξαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν. Μάλιστα σχετικά με τον τομέα της πρόληψης μίλησε για μία τραγική αποτυχία τελείως ξένη με τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έθεσαν θέμα παραίτησης σημείωσε πως: «Δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό  να παραιτηθώ αν είχε το ζήτημα να κάνει με πολιτικό σχεδιασμό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν».

 

«Προφανώς και γίνανε πολύ σοβαρά λάθη στην πρόληψη και στη αποτροπή» ανέφερε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος. Για να επισημάνει πως: «ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα». Τόνισε δε πως θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και προσέθεσε πως στο απυρόβλητο δεν είναι κανείς.