Καμίνι η χώρα από τον καύσωνα «Κλέων» – 8,2 εκατ. Έλληνες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών (!)

Ακραίες θερμοκρασίες πρόκειται να καταγραφούν τα επόμενα 24ωρα, με τους μετεωρολόγους να σημάνουν κόκκινους συναγερμούς για την προστασία ανθρώπων και ζώων, καθώς πέραν της υπερβολικής ζέστης μεγάλο φαίνεται πως μεγάλο είναι το ενδεχόμενο να προκληθούν και πυρκαγιές.

 

Ο καύσωνας «Κλέων» και η παρατεταμένη διάρκεια του, φαίνεται θα μετατρέψει τη χώρα σε «καμίνι», με τον υδράργυρο να φαίνεται πως θα σκαρφαλώσει ακόμη και στους 44 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

 

Οι μετεωρολόγοι χτυπούν καμπανάκι καθώς εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες που θα πλήξουν την χώρα το επόμενο τριήμερο, θα επικρατήσουν και δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες με τον κίνδυνο για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών να είναι τεράστιος, ειδικά σε τμήματα νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

 

8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C,

Το κύμα καύσωνα θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα υπολογίζεται πως περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

 

Πυρομετεωρολογική επικινδυνότητα τύπου 4 από την Παρασκευή έως το Σάββατο 14 – 15.07

Σύμφωνα με τα υπάρχουσα  προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

 

Τριήμερο «φωτιά» με 44άρια – Πρόγνωση 3ημέρου

 

Παρασκευή 14 Ιουλίου

Αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
  • β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

 

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

 

Σάββατο 15 Ιουλίου

Το Σάββατο 15 Ιουλίου, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
  • β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

 

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

 

Κυριακή 16 Ιουλίου

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
  • β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

 

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.