Κώστας Μπακογιάννης: «Έτοιμη το 2026 η αρένα των πρωταθλητών με θέα την Ακρόπολη»!

Ο Κώστας Μπακογιάννης, σε πανηγυρικό κλίμα, μίλησε για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

 

Ο Κώστας Μπακογιάννης σε πανηγυρικό κλίμα μίλησε για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού ανακοινώνοντας ότι ξεκίνησε η δημοπράτηση του έργου. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του «το 2026 θα είναι έτοιμη μια υπερσύγχρονη αρένα πρωταθλητών με θέα την Ακρόπολη»!

 

Στον χώρο που ο Παναθηναϊκός θα χτίσει το νέο του γήπεδο και με αφορμή την δημοπράτηση του γηπέδου, ο κ. Μπακογιάννης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

 

Η δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη

«Καλημέρα σας, καλώς ήρθατε στον Βοτανικό. Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία των παλαίμαχων του Παναθηναϊκού. «Λίγοι έχουν επισκεφτεί τον Ελαιώνα. Επιλέξαμε να κάνουμε εδώ την σ.Τ. για δύο λόγους: Ένα, για να διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά μιλάμε για το ευρύτερο κέντρο της πόλης, μόλις 3 χλμ. από την Ομόνοια και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον σταθμό του Μετρό. Αφετέρου, θέλαμε να δείτε με τα μάτια σας και να βιώσετε την σκληρή πραγματικότητα του Ελαιώνα.

Μας ήρθε ο λογαριασμός για δεκαετίες εγκατάλειψης. Άναρχη δόμηση, νέες και αναξιοποίητες εκτάσεις, λιγοστοί κάτοικοι – ήρες, τσιμέντα, σκουπίδια, μπάζα, ανομία, παραβατικότητα, σκουπίδι. Ο Ελαιώνας είναι ένας κινούμενος γίγαντας που ξυπνάει με όχημα την νέα, υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού. Θα έχουμε σύγχρονες δομές και χώρους πρασίνου. Ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μία αναβαθμισμένη περιοχή, στην οποία θα επενδυθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Έχουμε μία μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια. Το μέλλον άρχισε. Η αρένα του Παναθηναϊκού δημοπρατήθηκε οριστικά. Έχουμε και την σχετική απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή. Είναι η αρχή της διαδικασίας, δουλέψαμε πολύ σκληρά γι’ αυτή. Πριν δύο ώρες γράφτηκε ιστορία με την απόφαση έγκρισης. Παράλληλα προχωράνε οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι πρόδρομες διαδικασίες μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάντε λίγη υπομονή και σύντομα θα έχουμε εδώ τις μπουλντόζες.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά, υποσχέσεις, ματαιώσεις. Αυτά να τα ξεχάσουμε, γιατί τώρα περνάμε στο στάδιο της υλοποίησης. Μιλάμε για την μεγαλύτερη παρέμβαση στην μεταπολεμική Αθήνα και το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου.

 

Η Λεωφόρος θα αποκτήσει ανάσα πρασίνου και στον Βοτανικό έχουμε μία νέα πόλη. Επεκτείνεται η πόλη της Αθήνας. Το σχέδιό μας για τον Ελαιώνα προβλέπει λίγο λιγότερο από 50% πρασίνου. Ό,τι έχει πάει λάθος στην Αθήνα τα τελευταία 200 χρόνια θέλουμε να το κάνουμε σωστά εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κ.κ Γεωργιάδη, Γεραπετρίτη, Καραγιάννη, Γεραπετρίτη. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και στον Γιάννη Αλαφούζο, καθώς και στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και στον κύριο Μαλακατέ.

 

Ευχαριστώ από καρδιάς στον κόσμο της ομάδας. Έδειξαν πίστη και στήριξαν έμπρακτα το όραμά μας για να αποκτήσει η ομάδα της πόλης μία σύγχρονη αρένα, ένα γήπεδο πρωταθλητών. Πιστεύω ότι θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές εκεί «Μιλάμε για ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Χρειάστηκαν δύο και πλέον χρόνια σκληρής δουλειάς. Ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια, γραφειοκρατικά και μη. Δεν θα φτάναμε ως εδώ χωρίς ομαδική δουλειά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παράταξή μας και ιδιαίτερα στην αρμόδια, σπουδαία ομάδα του Δήμου. Εδώ που είμαστε, το 2026, θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό επίπεδο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, με χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θέσεων μέχρι και 40.00 θέσεων. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1300 θέσεις  σε σουίτες και 7 εμπορικά καταστήματα. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την δυναμική της πόλης. Στόχος μας είναι να τονωθούν οι δεσμοί του κοινού με την ομάδα αλλά και να επιστρέψουν οι οικογένειές στο γήπεδο.

 

Είναι ένα γήπεδο με θέα την Ακρόπολη. Ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη. Επί της διαδικασίας, ο Δήμος Αθηναίων δημοπρατεί με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και την μελέτη και την κατασκευή ταυτόχρονα, για να κερδίσουμε χρόνο. Σήμερα κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε. Οφείλουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και θα τα τηρήσουμε. Σήμερα θα πάρουμε μία ανάσα και από αύριο πάλι δουλειά».

 

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Στην συνέχεια ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννης, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το έργο.

 

  1. Που βρισκόμαστε με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και τα πολλά έργα;

«Στόχος μας είναι να τα τηρήσουμε. Βλέπετε και εσείς ότι τα τηρούμε. Είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε με βάση τις δεσμεύσεις μας. Πρακτικά είναι δύο μεγάλα έργα. Το ένα οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και οι υποδομές για το σύνολο της περιοχής. Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για το πρώτο, μιλάμε για εγκαταστάσεις πάνω από 7.000 τ.μ. Είναι πολύ σημαντικές για εμάς γιατί θα είναι μία κυψέλη για εμάς. Είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε. Για τις  υποδομές θα ανακοινώσουμε σε λίγους μήνες και εκεί την δημοπράτησή μας».

 

  1. Πόσο εφικτό είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπράτησης μέσα στο 2023;

«Είμαι πάντα προσεκτικός με τα λόγια μου. Είναι απολύτως εφικτό να μπούμε στο νέο γήπεδο στο 2026. Αυτός είναι ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας μία πορεία με γραφειοκρατικά ζητήματα. Έχουμε κάθε λόγο αισιοδοξίας».

 

  1. Εκτός από το εμπορικό όνομα έχετε κάποια σκέψη για το όνομα του γηπέδου;

«Ο Παναθηναϊκός έχει μία λαμπρή ιστορία με πολλές δόξες. Οι εμπορικές χρήσεις περιλαμβάνονται στην συμφωνία. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία θα είναι προϊόν συζήτησης με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη, καθώς και με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες». 

 

  1. Οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί; Στο κομμάτι των χρημάτων υπάρχει έγγραφο από την ευρωπαϊκή ένωση πως το πλάνο συμβατότητας είναι έτοιμο; Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;

«Δεν με φοβίζει τίποτα για το έργο. Πλέον, δεν με φοβίζει τίποτα. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε ένα βουνό από δυσκολίες και εμπόδια. Τα ξεπεράσαμε ένα – ένα. Με βοήθειες, με συνεργασίες. Τα καταφέραμε. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Μπορούμε όλοι μας να αισθανόμαστε σιγουριά, χωρίς να επαναπαυτούμε. Οφείλουμε να είμαστε από πάνω και προσεκτικοί. Πραγματικά πιστεύω ότι το 2026 θα χαιρόμαστε εδώ το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Για την χρηματοδότηση, τα έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί. Είμαστε ΟΚ, δεν θα έχουμε δυσκολίες. Για το άλλο θέμα, έχουμε ακόμα δύο εκκρεμότητες στο ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο. Στον χώρο του γηπέδου είναι όλα οκ, γι’ αυτό και δημοπρατούμε».

 

  1. Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις από την περιβαλλοντολογική μελέτη;

«Οι τροποποιήσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος του έργου. Πάρα πολύ μικρές. Οι εμπορικές χρήσεις: Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας, μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του γηπέδου. Δεν θέλουμε έναν λευκό ελέφαντα, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι το γήπεδο θα λειτουργεί κα θα συντηρείται. Για τις θέσεις πάρκινγκ, υπάρχουν υπόγειες, επίγειες και ο σταθμός του μετρό. Τάφρος δεν προβλέπεται στην μελέτη. Αυτή είναι μία απόφαση που θα ληφθεί στο μέλλον. Έχουμε προκηρύξει μελέτη για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να γίνει το γήπεδο πράξη».

 

  1. Με το μουσείο τι θα γίνει;

«Προβλέπεται ένας ιστορικός χώρος εδώ και ένα κανονικό μουσείο στην Λεωφόρο».

 

Σχετικά με τα σύνοδα έργα

«Στο δικό μας μοντέλο κατασκευής δεν υπάρχουν σύνοδα έργα από την περιφέρεια. Υπάρχει το γήπεδο και τα έργα υποδομών, τα οποία υλοποιούνται και δημοπρατούνται από τον Δήμο Αθηναίων. Δεν θα παίξουμε κανένα παιχνίδι στο οποίο θα ρίχνουμε αλλού το μπαλάκι. Είναι ευθύνη του Δήμου να παραδώσουμε το γήπεδο και τις υποδομές στην ώρα τους. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε».