Κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά: «Εγκέφαλος» διακεκριμένος γυναικολόγος

Σοκ έχει προκαλέσει στον Πανελλήνιο η υπόθεση του κυκλώματος εμπορίας βρεφών μέσω Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, η οποία καθημερινά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως των ερευνών.

 

Καθημερινά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις η υπόθεση του κυκλώματος εμπορίας βρεφών μέσω Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, καθώς συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως των ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος των εννέα βασικών εμπλεκόμενων, έξι στην Κρήτη (Χανιά), δύο στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

 

Οι λεπτομέρειες

Τα πρόσωπα τα οποία αποτελούν και τους βασικούς κατηγορούμενους είναι ο επικεφαλής του Κέντρου (διακεκριμένος γυναικολόγος), ο γιατρός εμβρυολόγος ο οποίος επίσης ανήκε στο δυναμικό του Κέντρου και έξι γυναίκες, τέσσερις Ελληνίδες και δύο αλλοδαπές, οι πέντε εργαζόμενες στην ιδιωτική κλινική και μία που φέρεται να επιχείρησε να πωλήσει το νεογέννητο βρέφος της.

 

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την υπόθεση δημιούργησαν ήδη μια πολυσέλιδη δικογραφία, με τα στοιχεία που την αποτελούν να περιγράφουν πως πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση που φέρεται να είχε στηθεί γύρω από το Κέντρο, με φόντο την επιθυμία ζευγαριών να τεκνοποιήσουν είτε με τη διαδικασία της εξωσωματικής είτε με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας, όπως γράφει το cretalive.gr.

 

Τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αφορούν σε:

  • Εγκληματική οργάνωση για εμπορία ανθρώπων
  • Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου
  • Παραβάσεις του νόμου περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • Πλαστογραφία-απάτη
  • Ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κ.ά.

 

Τέλος, στην υπόθεση μπλέκεται και το ΣΔΟΕ ως προς το «ξεσκόνισμα» των οικονομικών στοιχείων του Κέντρου, ενώ όπως σημείωσε η ΕΛ.ΑΣ, το κύκλωμα είχε διασυνδέσεις διεθνώς.

 

H αγοραπωλησία βρέφους

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συλλήψεις της Αθήνας αφορούν δύο Ρουμάνες, η μία είναι εργαζόμενη στο Κέντρο, η άλλη είναι αυτή που γέννησε καθ’ υπόδειξη του κυκλώματος και επιχείρησε να πουλήσει το νεογέννητο βρέφος. Φέρεται να την συνόδευσε στην Αθήνα για την αγοραπωλησία η έτερη Ρουμάνα. Μάλιστα για συγκεκριμένο βρέφος υπήρχε σε εξέλιξη παζάρι από τον Φεβρουάριο με ζευγάρι που ήθελε να αποκτήσει παιδί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης.

 

Στην υπόθεση αυτή φέρεται να εμπλέκεται και μία δικηγόρος από Θεσσαλονίκη, η οποία είχε μεσολαβήσει για να δρομολογήσει τα χαρτιά της υιοθεσίας ώστε να φαίνεται νόμιμη, όπως υποστηρίζεται.

 

Η σύλληψη στη Θεσσαλονίκη αφορά σε Γεωργιανή, η οποία φέρεται να έκανε τη «μεσίτρια», καθώς έβρισκε γυναίκες από άλλες χώρες και τις μετέφερε στα Χανιά.

 

 

Οι εταιρείες του κυκλώματος

Εντυπωσιακά είναι τα ποσά τα οποία έπαιρναν για κάθε πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας.

 

Σύμφωνα πληροφορίες οι τιμές κυμαίνονταν από 70.000 έως 100.000 ευρώ το «πακέτο». Μάλιστα τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος στα οποία συγκαταλέγονται οι δύο γιατροί και δύο εργαζόμενες, η Ρουμάνα και η υπεύθυνη του προγράμματος παρένθετης μητρότητας, φέρονται με εταιρείες offshore σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Αμερική.

 

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε γυναίκες για να κυοφορήσουν τα κατά παραγγελία βρέφη, λαμβάνοντας μηνιαίο εισόδημα από 300 έως 600 ευρώ. Οι ίδιες υποστηρίζουν πως είχανε ανάγκη τα χρήματα και πως δεν είχαν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τους κινδύνους που υπέβαλαν τους εαυτούς τους.

 

Πιο αναλυτικά, τα πρόσωπα που αποτελούσαν το κύκλωμα φέρεται να έβρισκε νεαρές γυναίκες από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες ως παρένθετες μητέρες είτε ως δότριες ωαρίων και τους εξασφάλιζε διαμονή, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Οι «πελάτες» του κυκλώματος

Όπως έγραψε το Cretalive, στο Κέντρο απευθύνονταν ζευγάρια από την Κρήτη, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία.

 

Τα μέχρι τώρα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν πως τα πλοκάμια του κυκλώματος έχουν απλωθεί σε διεθνή επίπεδο.