Ντιναμό Ζάγκρεμπ εναντίον ΑΕΚ – Η επίσημη ανακοίνωση της ομάδας

Προκλητική κίνηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ! Δημοσίευσε επιθετική ανακοίνωση εις βάρος της ΑΕΚ κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί «μια ανθρώπινη τραγωδία για δικούς της λόγους».

 

Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση της ΑΕΚ ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία της κροατικής ομάδας έπειτα από τη αποτρόπαια δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου των Κιτρινόμαυρων από επιδρομή των χούλιγκαν της Ντιναμό, οι Κροάτες απαντούν με μια ανακοίνωση φωτιά.

 

Συγκεκριμένα, ο κροατικός σύλλογος αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας «ξεφεύγουν από την ευθύνη τους και με τη συμπεριφορά τους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τραγωδία για δικούς τους λόγους». Παράλληλα τονίζει ότι η Ντιναμό έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τα περιστατικά, ενώ τόνισε ότι και η ΑΕΚ ως γηπεδούχος μαζί με την αστυνομία έχει τις δικές της ευθύνες.

 

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως στις 4 Αυγούστου η GNK Dinamo έστειλε γραπτή ειδοποίηση στην Αστυνομική Διεύθυνση με την οποία την ενημέρωνε για την ώρα αναχώρησης και επιστροφής, αριθμούς πτήσεων, τόπο διαμονής και πιθανή αναχώρηση των φιλάθλων, ρίχνοντας έμμεσα το μπαλάκι των ευθυνών στην ελληνική πλευρά.

 

Η ανακοίνωση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

«Με αυτόν τον τρόπο, η GNK Dinamo θέλει να αντιδράσει σε αρκετές συμπεριφορές της ΠΑΕ ΑΕΚ, που σχετίζονται με την τραγωδία που συνέβη στις 7 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Η GNK Dinamo καταδίκασε επανειλημμένα ξεκάθαρα, απερίφραστα, δημόσια και σκληρά τις ταραχές που, δυστυχώς, οδήγησαν σε θανάτους. Η βία δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία και θα παλεύουμε πάντα για τις αληθινές αξίες που προωθεί ο σύλλογός μας, και θέλουμε ειλικρινά να πιστεύουμε ότι η αντίπαλός μας ΑΕΚ μοιράζεται παρόμοιες απόψεις.

 

Λυπούμαστε που η ΑΕΚ ξεφεύγει από την ευθύνη με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά της, ανεβάζει την ένταση και χρησιμοποιεί ακατάλληλη, επιθετική και υποδαυλιστική γλώσσα σε επίσημες ανακοινώσεις με στόχο να ασκήσει πίεση στην UEFA. Είναι ιδιαίτερα ακατανόητο το γεγονός πως προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια ανθρώπινη τραγωδία χωρίς κανένα δισταγμό για τους δικούς της λόγους, και το αποτέλεσμα δείχνει την απουσία στοιχειώδους αξιοπρέπειας, ενσυναίσθησης και ευλάβειας προς το θύμα.

 

Θεωρούμε ακατάλληλη μια τέτοια προσέγγιση, ειδικά γιατί είναι ξεκάθαρο σε όλους, πλην των εκπροσώπων της ΑΕΚ, ότι η GNK Dinamo έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μην συμβεί αυτή η κατάσταση. Για όλες τις καταστάσεις στην Ελλάδα, οι διοργανωτές έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, δηλαδή η ελληνική αστυνομία και η ΑΕΚ, ως το γηπεδούχο σωματείο.

 

Θέλουμε να τονίσουμε ξεκάθαρα ότι οι υπεύθυνοι του συλλόγου τέθηκαν στη διάθεση των εκπροσώπων της ΑΕΚ, της UEFA και της Αστυνομίας για να ρίξουν φως σε όλα τα γεγονότα και να επιστρέψουν την ατμόσφαιρα στον αθλητισμό. Συνεχώς διατηρούσαμε ενεργή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκτός από την ΑΕΚ. Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι του ελληνικού συλλόγου εμπόδισαν κάθε προσπάθεια συνεργασίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη λύση.

 

Επιδεικτικά αποχώρησαν από την οργανωτική συνεδρίαση την ημέρα του αγώνα, ακύρωσαν το επίσημο γεύμα των δύο αποστολών, αρνήθηκαν κάθε είδους επικοινωνία και με αυτή τη συμπεριφορά τους έδωσαν στον εαυτό τους τον ρόλο ανακριτή, εισαγγελέα και δικαστή. Θεωρούμε ότι μια τέτοια διαδικασία είναι, τουλάχιστον, ένα παράλογο και επικίνδυνο παιχνίδι με τα συναισθήματα σε μια τόσο λεπτή στιγμή.

 

Καταδικάζουμε αυτού του είδους την επικοινωνία από τους αθλητικούς μας αντιπάλους από την Αθήνα, ειδικά από την στιγμή που η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και καθημερινά μαθαίνουμε νέα στοιχεία για το δυσάρεστο γεγονός. Επισημαίνουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο δράστης του τρομερού αυτού εγκλήματος είναι Κροάτης ή Έλληνας υπήκοος. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με το όνομα της Ντίναμο με τόσο τερατώδη τρόπο!

 

Ο σύλλογός μας λατρεύει τις αρχές του σεβασμού και της υγιούς επικοινωνίας με τους ευρωπαίους αντιπάλους μας. Σήμερα συναντάμε όλα όσα δεν είναι αντάξια της συμπεριφοράς ενός ευρωπαϊκού συλλόγου. Καλούμε τους εκπροσώπους της ΑΕΚ να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο, να κατευνάσουν τις εντάσεις και να αφήσουν τον ρόλο του ανακριτή και του κριτή στα αρμόδια όργανα.

 

Πιστεύουμε ότι ο σύλλογός μας είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του κροατικού ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια, παίζοντας συνεχώς σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του εθνικού συντελεστή και συμβάλλοντας ισχυρά στις επιτυχίες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κροατίας. Πιστεύουμε ότι η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ως οργανισμός – ομπρέλα μας, θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το θέμα και θα προστατεύσει τα συμφέροντα του κροατικού ποδοσφαίρου.

 

Για άλλη μια φορά, πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κοινό τα βήματα που έκανε ο σύλλογος ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα με στόχο την αποτροπή πιθανής βίας και αταξίας. Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, ο σύλλογος έλαβε ειδοποίηση από την UEFA που απαγορεύει στους φιλοξενούμενους φιλάθλους να συμμετάσχουν στους αγώνες του 3ου προκριματικού γύρου του UEFA Champions League. Την ίδια μέρα ο σύλλογος ενημέρωσε τους φιλάθλους και το κοινό με όλα τα μέσα ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πωλήσεις εισιτηρίων για τον αγώνα στην Αθήνα. Επίσης, η ίδια είδηση εστάλη σε όλα τα βασικά κροατικά ΜΜΕ που ανέφεραν την απόφαση της UEFA.

 

Την επόμενη μέρα, 4 Αυγούστου, η GNK Dinamo έστειλε γραπτή ειδοποίηση στην Αστυνομική Διεύθυνση με την οποία την ενημέρωνε για την ώρα αναχώρησης και επιστροφής, αριθμούς πτήσεων, τόπο διαμονής και πιθανή αναχώρηση των φιλάθλων. Στην ίδια επιστολή τονιζόταν: “Ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων φιλάθλων δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σύγκρουσης με άλλους οπαδούς που θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο στην Αθήνα”.

 

Την ίδια μέρα, ο σύλλογος συνέταξε έγγραφο στο οποίο καλύψαμε όλα τα θέματα σχετικά με την πιθανή άφιξη των φιλάθλων μας που περιμέναμε στην Ελλάδα. Οι ερωτήσεις στάλθηκαν στους εκπροσώπους της ΑΕΚ, αλλά δεν λάβαμε απάντηση από τον ελληνικό σύλλογο. Το ερώτημα εστάλη και στην UEFA, η οποία απάντησε ότι είναι σημαντικό η ΑΕΚ να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν. GNK Dinamo».