«Μαύρη» πρόβλεψη Bloomberg: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα μετά τον 15αυγουστο – Όλες οι λεπτομέρειες

Αναμένεται να «χτυπήσει» την Ευρώπη μετά τον 15αυγουστο νέο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg και με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, δύσκολο φαίνεται να είναι το δεύτερο μισό του Αυγούστου, καθώς αναμένεται να «χτυπήσει» την Ευρώπη μετά τον 15αυγουστο νέο κύμα καύσωνα που θα φέρει την επιστροφή της θερμοκρασίας πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα.

 

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έκανε το ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο στους 48 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεραστεί.

 

Όπως δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus: «Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για την ξηρά όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο Βόρειο Ημισφαίριο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο».

 

Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που καταγράφηκε στη χώρα ήταν ο Κλέων

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, ο πιο ισχυρός καύσωνας που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν ο διάρκειας 15 ημερών ονόματι «Κλέων», που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023

 

Στον καύσωνα διακρίνονται τρεις φάσεις

  • Η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου,
  • Η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και,
  • Η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου (με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο).

 

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

 

Η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

 

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.