Μεγάλη Βρετανία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Μέχρι τον Οκτώβριο θα παραμείνει στη θέση του προκειμένου να εκλεγεί νέος αρχηγός του συντηρητικού κόμματος.

 

Υπό το βάρος των πιέσεων από τα πρόσφατα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυβέρνησή του και τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών της, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, προέβη σε παραίτηση από την θέση του.

 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Downing Street, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παραμείνει στο αξίωμα του ώστε να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες σε αυτή την κατάσταση διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου των Τόρις, ο οποίος θα αναλάβει και νέος πρωθυπουργός.

 

Το χρονικό της παραίτησης

Τον Μπόρις Τζόνσον κάλεσε να παραιτηθεί νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος δήλωσε μεν ότι ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», κάλεσε δε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

 

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter. Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της, πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί».

 

Τέλος πρόσθεσε: «Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί. «Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση … ως κάποια που βάζει πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

 

Ποιος είναι ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον, γνωστός ως Μπόρις Τζόνσον, είναι Βρετανός πολιτικός, συγγραφέας και πρώην δημοσιογράφος, που υπηρετεί ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από το 2019 μέχρι το 2022, έπειτα από την παραίτηση του.

Στον παρελθόν υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (2016-2018), ως Δήμαρχος του Λονδίνου (2008-2016) και ως Μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων για την εκλογική περιφέρεια Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ (2001-2008).

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1964, από πλούσια βρετανική οικογένεια της υψηλής τάξεως, ο Τζόνσον εκπαιδεύθηκε στο «European School of Brussels», στο «Ashdown House School» και στο «Eton College».

Σπούδασε κλασική φιλολογία στο «Balliol College» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου το 1986 εξελέγη πρόεδρος του φοιτητικού κινήματος.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «The Times» αλλά απολύθηκε όταν έγραψε ψέματα για μια είδηση. Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος της Βρετανίας στις Βρυξέλλες για χάρη της εφημερίδας «The Daily Telegraph», τα άρθρα του οποίου φαίνεται πως επηρέαζαν σημαντικά το σκεπτικιστικό συναίσθημα της βρετανικής δεξιάς. Στη συνέχεια, έγινε βοηθός εκδότη στην ίδια εφημερίδα, από το 1994 έως το 1999, και αργότερα εκδότης στην εφημερίδα «The Spectator» από το 1999 έως το 2005.