Νέα προκλητική δήλωση από τον Τσαβούσογλου: «Μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε…»

Νέα προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας, με «αιχμηρό περιεχόμενο» έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων παίρνει ο υπουργός  Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα το πρωί Δευτέρα 12/9 έκανε μια νέα ευθεία επίθεση κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «ξύνεται», γεγονός πως δείχνει πως συνεχίζει τον δρόμο του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα λίγο καιρό πριν ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως:

 

«Θα υποστείτε τις συνέπειες, όπως συνέβη και στο παρελθόν»

 

Η δήλωση Τσαβούσογλου

Μετά τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε σε εκδήλωση στην επαρχία Χαϊμάνα συνεχίζοντας στους ίδιους προκλητικούς τόνους. Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Τούρκου αξιωματούχου μετά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

 

«Αν και λέμε ότι τα δικαιώματα των γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα».

 

«Πριν από 951 χρόνια με την μάχη του Ματζικέρτ κάναμε πατρίδα μας την Ανατολία. Αυτό είναι το πνεύμα που 100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα, το ίδιο πνεύμα ισχύει και σήμερα. Γι’ αυτό μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε. Απευθυνόμαστε κυρίως στην Ελλάδα. Μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Γιατί η φιλία της Τουρκίας είναι καλή, αλλά η εχθρότητά της είναι τραγική».

 

«Να το έχετε και αυτό στο νου σας» έκλεισε την προκλητική του αναφορά στην Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Η στάση του Μητσοτάκη

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πρόσφατες δηλώσεις του σχολιάζοντας πως είναι εξαιρετικά προβληματική η διαρκής επιθετικότητα όλου του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου.

 

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Καταλαβαίνω γιατί πριν από τις εκλογές υπερθεματίζουν στον εθνικισμό. Κάνουν λάθος, δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και θα αναδεικνύουμε διεθνώς την διαστρέβλωση που επιχειρεί η Τουρκία να αυξάνει την ένταση και να θέλει να δείξει ότι ευθύνεται η Ελλάδα».

 

«Τα ελληνικά νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Το αντίθετο ισχύει. Η Τουρκία απειλεί τα νησιά» επισήμανε και πρόσθεσε με νόημα ότι «εμείς θα συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις και να προσπαθούμε να διατηρούμε ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα. Ούτε εγώ είπα Ερντογάν γιοκ για επικοινωνία. Είμαι ανοικτός να τον συναντήσω. Αυτός δεν επιθυμεί συζήτηση μαζί μου. Τα έχω ξανακούσει στο παρελθόν αυτά και συναντηθήκαμε και εκτιμώ ότι θα γίνει στο μέλλον. Υπάρχουν ευκαιρίες. Υπάρχει στην Πράγα η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που είναι πιθανό να προσκληθεί η Τουρκία και εγώ δεν θα είχα πρόβλημα. Όμως θα πρέπει η Τουρκία να σκεφτεί ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και να απαντήσει αν η προκλητικότητα συνάδει με την επιθυμία να έχει στενότερη σχέση με Ευρώπη».

 

Επιπρόσθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης σε πολεμική αναμέτρηση της κρίσης με την Τουρκία, δηλώνοντας: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Τουρκίας – Ελλάδας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική. Εκτιμώ ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία. Γνωρίζει την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους».