Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο της χώρας που παράγει ενέργεια

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, και η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναγγέλλει πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα.

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες Τετάρτη 27/7 ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων τους σε τρεις τομείς στον νότο. Μάλιστα σε συνέντευξη του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα του YouTube, ο προεδρικός σύμβουλος Ολεξίι Αρεστόβιτς αναφέρθηκε στους Ρώσους λέγοντας: «Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ».

Λίγο πριν φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο προεδρικός σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε δε πως  οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να κρατούν στάση άμυνας, επιδιώκοντας να προχωρήσουν σε πλήγματα, ώστε να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντανιέτσκ.

Ο ίδιος μάλιστα μεταξύ των άλλων πρόσθεσε: Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες».

Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, η οποία καταλήφθηκε από το ρωσικό στρατό κατά την έναρξη του πολέμου.

Μέσω Twitter ο Αλεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να δίνει επιπλέον πληροφορίες γι’ αυτό.

Τέλoς, σύμφωνα με τον κ. Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια (νότια).